Test: Volkswagen Tiguan GTS

Volkswagen Tiguan GTS 2.0 TDI 240 DSG 4MOTION BITURBO
Motor:
2,0-liters, 4-cylindrig, diesel, 240 hästkrafter, 500 newtonmeter
Kraftöverföring: 7-växlad automat DSG, fyrhjulsdrift 4MOTION
Acceleration 0-100 km/h: 6,5 sekunder
Toppfart: 228 km/h
Vikt: 1795 kg
Mått (längd/höjd/bredd): 4486/1673/1839 mm
Pris: 399 900 SEK
(Testbil ca 475 000 SEK)

Volkswagen bygger, föga förvånande, bilar som tilltalar gemene man mer än jag vill ha en Aston Martin i mitt liv. Nya Tiguan är inte längre ny och dess framgång är nu ett faktum. De allra flesta väljer självfallet 190-hästarsdieseln eftersom folk generellt tenderar att prioritera hästkrafter lika väl som en tonåring har konsekvenstänk. Jag däremot föredrar motor före utrustning, varför vi har testat den snabbaste Tiguanen. Låt oss därför lägga i Högsta Växeln och recensera Volkswagen Tiguan GTS.

Tiguan säljer så bra att den nu syns i varje gatuhörn och på varje ICA-parkering. Modellen vi testade var utrustad för att se maximalt attraktiv ut. Med R-Line och de stora fälgarna ser Tiguan lagom kaxig ut men den sticker aldrig ut, precis som en Volkswagen ska vara. Dock ser Tiguan sanslöst tråkig ut på det viset som de flesta väljer att konfigurera den. Det skulle vara mer spännande att titta på ett inaktivt vindkraftverk än en standardutrustad Volkswagen Tiguan.

Under huven på GTS sitter egentligen samma dieselfyra som i de andra Tiguan-versionerna men i toppmodellen har den trimmats upp till 240 hästkrafter. Prestandan är riktigt bra utan att utmärka sig som extrem. Gasen i botten resulterar i att omgivningen passerar snabbare och att motorn ger ifrån sig ett oerhört otrevligt klatterljud. Stundtals var detta så högt att jag reserverar mig för att det var något fel på motorn. Om man dock ska köpa en Tiguan bör man givetvis utrusta den med den största motorn av den enkla anledningen att den är snabbast.

I slutändan är Tiguan bra på mycket utan att vara exceptionell på något. Du kan frakta mycket prylar men den är inte på något sätt en lastbil. Du kan skjutsa dina vänner men den är ingen minibuss. Du kan köra ifrån flera bilar vid rödljuset men en BMW 330i skulle krossa den. Huruvida du ska köpa en Volkswagen Tiguan över en SEAT Ateca eller en Škoda Kodiaq avgörs helt av vad du är ute efter. Tiguan är den enda modellen som erbjuds med mer än 190 hästkrafter.

Kodiaq är den enda med sju säten och Ateca är klart billigast. Självfallet skulle jag därför välja Tiguan, men inte i det utförande som alla köper den i (190 TDI). Än så länge är Tiguan det självklara valet av Volkswagen-gruppens SUV-trio, men inom kort kommer en SEAT Ateca Cupra med 300 hästkrafter och då kommer min åsikt att ändras på tre röda.

Betyg

Helhetsintryck:
Total poäng: 3.0

Sammanfattning

Volkswagen Tiguan GTS är ett utmärkt kryddat mellanmjölksköp, till dess att Seat lanserar Ateca Cupra. Om du kan leva med lite dieselklatter och en relativt saftig prislapp kommer Tiguan att tjäna dig väl.