Skynda fynda: Suzuki Jimny går i graven

Sedan 1970 har Suzuki Jimny funnits och nu, 54 år senare, är det sorgligt nog dags för den lilla fyrhjulsdrivna bilen att gå i graven.

Under de fem decennierna har totalt 2,85 miljoner exemplar tillverkats med försäljning i 194 länder.

Suzuki Jimny
Charm är något den lilla terrängbilen har i drivor. (Foto: Marcus Berggren)

En sann ikon

För Suzuki är modellen en tvättäkta ikon och enligt det japanska märket själva har den ”utgjort kärnan i Suzuki-varumärket, känt för hög kvalitet, tålighet, och pålitlig fyrhjulsdrift.”

Nu har elektrifieringen kommit ikapp den lilla terränggående bilen och den ska på sikt ersättas av helelektrifierade alternativ i form av den nya suven eVX.

Det gäller åtminstone i Europa och på andra marknader kommer modellen att leva kvar.

Jimny är i dagsläget den enda bilen på den europeiska marknaden som inte är elektrifierad på något vis, då utbudet i dagsläget består av en rad olika hybrider.

Suzuki Jimny
Den lilla off-roadern blev nominerad till Årets Högsta Växeln-bil. (Foro: Marcus Berggren)

Sista utgåvan

För att markera slutet av en era på den europeiska marknaden lanseras Suzuki Jimny Rhino Edition, en modell i limiterad upplaga.

”Utgåvan är en hyllning till den långa och framgångsrika historien bakom Jimny” säger Suzuki, samtidigt som den markerade slutet för modellen på den europeiska kontinenten.

Just noshörningen som figur är känd i Jimny-kretsar och har blivit en symbol för modellen. Sedan 1981 har just noshörningsmärket funnits i Suzukis historieböcker.

Hyllningsmodellen Rhino Edition tackar av modellen i Europa för gott. (Foto: Suzuki)

Dags att skynda fynda Suzuki Jimny

Priset på Suzuki Jimny Rhino Edition börjar på 299 900 kronor.

För pengarna får man fem för modellen unika terrängdäck à la BF Goodrich, mörktonade bakrutor, vindavvisare, retrogrill, samt ett unikt Rhino-emblem på bakdörren.

Paketet har ett värde på 25 000 kronor.

Det går endast att beställa Jimny Rhino Edition i djungelgrön eller mellangrå.