Ny Volkswagen Amarok lurar runt hörnet

Det är över tio år sedan första generationen av Volkswagens pickup Amarok kom till Sverige. Modellen blev snabbt den bästsäljande i sin klass men nu har de sista exemplaren rullat ut till kunderna. Det innebär alltjämt inte att sagan är slut för det utan en helt ny modell kommer att presenteras inom de kommande veckorna. 

Den officiella premiären för den nya Amarok kommer att ske den 7 juli men det dröjer ett tag innan de första bilarna når Sverige. Närmare bestämt handlar det om våren 2023 innan man lär se bilarna rulla på svenska vägar.

De bilar som byggs för sverigemarknaden kommer att tillverkas i Sydafrika. Med andra ord gäller det för Volkswagen att hålla tungan rätt i mun när det gäller logistiken så att det inte slutar som för Felicity Ace.

Motormässigt kommer bilen att kunna utrustas med olika typer av dieselalternativ. Även här gäller det med andra ord att Volkswagen håller tungan rätt i mun så att motorerna som levereras inte är utrustade med någon finurlig men ack så olaglig mjukvara. Dieselpannorna kommer att vara såväl i fyrcylindrigt format som V6-motorer.

För de som verkligen brukar Amarok på det sättet som det är tänkt bidrar den nya modellen med vissa praktiska förbättringar. Lastvikten förbättras till 1 200 kilogram och dragvikten är 3 500 kilogram. Nya funktioner som LED-matrix strålkastare och upp till 30 olika assistanssystem bidrar också till att nya Amarok är ännu mer användarvänlig.

Vill du precis som Polisens hundförare köra Volkswagen Amarok och dessutom den nya generationen är det med andra ord bara att ha tålamod i ungefär ett år. På redaktionen ser vi fram emot att få provköra modellen.