Klockor: Här är nya Breitling Navitimer Cosmonaute

För 60 år sedan, mer exakt den 24 maj 1962, flög astronauten Scott Carpenter en färd i kapseln Aurora 7. Färden varde strax över fyra timmar och 56 minuter, och på den tiden lyckades han resa tre varv runt jorden.

Under rymdkapplöpningen tävlade klocktillverkarna om vem som skulle få knipa platsen runt astronauternas handled. Breitling, som hade erfarenhet från flygindustrin, hamnade högt upp på listan över möjliga kandidater och blev i samband med ovan nämna flygning ”första schweiziska armbandsuret i rymden”.

När kapseln kom tillbaka till jorden landade den i Atlanten och saltvattnet gjorde klockan rostig och oanvändbar, tills nyligen. Igår presenterade Breitling för första gången för allmänheten, originalet som har suttit runt Carpenters handled. Navitimer Cosmonaute hade, på Carpenters begäran, en urtavla som visade 24 timmar för att kunna skilja natt från dag i rymden.

Breitling meddelade igår att de även släpper en modern hyllning av klockan. Nya Navitimer Cosmonaute är en limiterad utgåva som endast kommer att tillverkas i 362 exemplar. Den är skapad för att efterlikna originalet med en helt svart urtavla. Man kan välja mellan ett svart alligatorband eller ett stålfritt sådant.

På baksidan står det även ”ONE OF 362” och ”First Swiss wristwatch in space” som en hyllning till klockan från 1962.

Klockan kostar 115 540 SEK och kan beställas här.