Klockor: Här är nya Breitling Navitimer

Breitling är ett klockmärke som är nära förknippat med flygvärlden, och deras mest ikoniska serie av pilotklockor är Navitimer-serien. Namnet är en förkortning av “navigation timer”, och klockans komplikationer designades ursprungligen för att underlätta navigering i luften åren innan de digitala navigationsinstrumentens intåg på marknaden. I år är det 70 år sedan den första klockan i serien såg dagens ljus, och för att fira detta lanserar man nu en ny generation. 

I sanningens namn har man egentligen inte någon praktisk användning för en mekanisk pilotklocka i en modern flygplanscockpit, och så har det varit ganska länge. Den nya generationen av Breitling Navitimer är således anpassad för att bättre passa den genomsnittlige entusiasten, och har därför fått en välvd kristall och plattare bezel för en lägre, mer kompakt profil. Karaktäristiska kännetecken från tidigare generationer, exempelvis de tre kronograftavlorna och den vingformade loggan på urtavlan, finns däremot kvar. 

Klockan har också växt från original-Navitimerns boettdiameter på 40 mm, och erbjuds nu i storlekarna 41, 43 och 46 mm. I samtliga fall är urverket Breitlings nya, COSC-certifierade Caliber 01, med datumkomplikation och en kraftreserv på 70 timmar. Samtliga storlekar går att få med boett i antingen rostfritt stål eller 18 karat guld, och med urtavlor i en hel drös olika färger; bland annat blått, silver, koppar och mintgrönt. 

Nya Breitling Navitimer kommer till marknaden under april. Vad priserna i Sverige landar på har man ännu inte tillkännagivit.

Du kan läsa våra första intryck av Breitlings bilinspirerade kollektion Top Time här.