Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024: Bilvärldens Met-gala

Vid den glittrande Comosjön i Italien arrangerades återigen bilvärldens motsvarighet till Met-galan, Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Under den gångna helgen strålade bilentusiaster, samlare och nyfikna åskådare samman vid den vackra villan för att beundra de mest eleganta bilarna som design- och ingenjörskonst skapat. 

För tredje året i rad gästar Högsta Växeln det som många anser vara bilvärldens mest exklusiva evenemang.

Villa d'Este
Concorso d’Eleganza Villa d’Este är en folkfest med tema bil. (Foto: BMW Group)

Jubileum och premiärer

Den glamorösa helgen öppnades i stil då BMW avtäckte sin tjugonde “art car”. Konstnären Julie Mehretu har ansvarat för designen av folien som bilen är draperad i. Inspiration har tagits från konstnärens verk “Everywhen”. 

Anledningen till att den här utgåvan i BMW:s serie av konstbilar är folierad och inte målad är på grund av de reglementet som FIA beslutat om för prototyp-racingbilar. 

Festen stannade dock inte där då BMW även presenterade två nya koncept: BMW Concept Skytop och motorcykeln BMW Motorrad R 20 Concept. Båda har som gemensamt syfte att hylla sina föregångare. Rolls-Royce, som ägs av BMW, firade även sitt 120-årsjubileum med stil genom att introducera den ansiktslyfta versionen av suven Cullinan.

Evenemangets publika dag, Il Festivale – som äger rum på Villa Erba, drog närmare 12 000 besökare som alla var sugna på att se historiska bilar och delta i diverse aktiviteter. Eftersom BMW är partner till evenemanget så är det av naturliga orsaker en viss överrepresentation av bilar från varumärket. Det tyska varumärket visade bland annat upp BMW Z8 som firade 25 år. 

Vartannat år anordnas det en auktion av RM Sotheby’s på Villa Erba. Just i år var ett auktionsfritt år och dessutom anordnades inte det sedvanliga Cars & Coffee-evenemanget (kallat Wheels & Weisswrust) som brukar locka till sig hundratals bilar av olika slag.

BMW Concept Skytop
Vi närvarade på världspremiären i Italien. (Foto: Högsta Växeln)
Även nya Cullinan visades för första gången upp för allmänheten. (Foto: BMW Group)

Best of Show 

Det var inte bara lanseringar av häftiga koncept och nya produktionsbilar som stod på tapeten utan det prestigefyllda “Best of Show”-priset skulle delas ut. Vinnaren av det ärofyllda priset blev en Alfa Romeo 8C 2300. 

Sportbilen tillverkades mellan åren 1931 och 1939. Modellen är omåttligt charmig med sin retrokänsla och sitt eleganta formspråk som inte liknar någon nutida kreation. Det här var någonting som den internationella juryn av experter skulle visa sig uppskatta. 

Utöver den ärofyllda trofén fick vinnaren också ett specialdesignat armbandsur från den Tyska klocktillverkaren A. Lange & Söhne. Modellen som delades ut bygger på 1815 Chronograph och var tillverkad i vitguld – en klocka lika exklusiv som den vinnande bilen.

Villa d'ESTE
En Alfa Romeo 8C 2300 vann ärofyllda Best of Show. (Foto: BMW Group)

Folkets favorit – McLaren F1

Det var inte bara juryn som skulle få tycka till utan även folkets röst skulle få göras hörd. Folkets pris som heter Coppa d’Oro Villa d’Este gick till den ikoniska sportbilen McLaren F1 från 1995. 

F1 är antagligen McLarens mest omtalade bil och skapades i kölvattnet av varumärkets framgångar i Formel 1 under 1980-talet. Resultatet blev hänförande och under en period var bilen världens snabbaste. Den supersnabba 90-tals ikonen vann publikens hjärtan och kammade hem flest röster. 

Villa d'Este
McLaren F1:s ikonstatus bekräftades när den vann Coppa d’Oro Villa d’Este – folkets röst. (Foto: BMW Group)

Lokala donationer

Efter helgens avslutning, donerade arrangören intäkterna från biljettförsäljningen, tillsammans med ett extra bidrag från BMW. Totalt samlades 50 000 euro ihop som delades ut till Cernobbios lokala förskola. Donationen är ett fint sätt att visa att även de mest exklusiva evenemangen kan ha ett hjärta av guld.

Evenemanget erbjuder allt som en bilentusiast kan önska sig, med möjligheten att njuta av fantastiska bilar i den pittoreska miljön vid Comosjön. Vad nästa års tillställning har att erbjuda i bilväg och vilka pristagarna blir får tiden utvisa, vi kommer garanterat att vara där i alla fall. 

Villa d'Este
50 000 euro samlades in till välgörenhet. (Foto: BMW Group)