Vi besöker Volvos nya miljardbygge: World of Volvo

Granne till nedbrunna Oceana, vid sidan av E6:an och på väg in mot Göteborg, har det under de senaste åren rest sig en enorm trästruktur – World of Volvo.

Den unika arkitekturen som smälter samman med naturen väcker nyfikenhet och när man kommer närmare kan man tyda namnet World of Volvo. Vi lade i Högsta Växeln och begav oss till Göteborgs nya landmärke för att se vad den här nya världen har att erbjuda.

World of Volvo
Vi närvarade på premiären av World of Volvo i Göteborg. (Foto: Volvo)

Gemensam satsning

World of Volvo är en gemensam satsning från både Volvo Group och Volvo Cars, som ska fylla många funktioner för de båda företagen.

Det ska bland annat ersätta det tidigare Volvo-museet som låg placerat i Arendal, vilket sedan några månader tillbaka är stängt. Det här innebär troligen en lättnad för alla de Volvo-entusiaster som återigen kan ta del av varumärkets historiska kreationer.  

Strukturen reser sig ur marken som om det vore ett riktigt träd, bestående av tre stammar och där det mossbeklädda taket på våning fem representerar en ståtlig krona. Parkeringsgaraget i betong ska gestalta berget som trädet vuxit fram ur.  

World of Volvo
World of Volvo sägs ha kostat ett antal miljarder. (Foto: Volvo)

Organisk arkitektur

Tanken bakom arkitekturen, som är signerad Henning Larsen, är att den ska smälta samman med naturen och hållbarhet präglar hela konceptet, från materialval till maten som serveras i restaurangen Ceno som för övrigt betyder “jag dinerar” på latin, på samma sätt som Volvo betyder “jag rullar”.

Den organiska känslan är påtaglig genom alla sinnen redan från första stund då doften av trävirke välkomnar en på ett harmoniskt sätt.

Idén som ligger till grund för projektet är att skapa ett nytt landmärke i Göteborg, en mötesplats för alla som har en relation till Volvo, oavsett om den relationen är arbete, minnen eller ren entusiasm.

Målet är att World of Volvo ska representera mycket mer än bara ett bilmuseum, då den stora byggnaden fyller många fler funktioner. 

World of Volvo
World of Volvo bjuder på allt från Volvos värd. (Foto: Volvo)

Historisk mark

Byggnaden ligger placerad på historisk mark eftersom den tidigare huvudkonkurrenten Saabs växellådsfabrik låg här förr. Volvo hedrar platsens arv genom att återanvända lampor som tidigare satt i fabriken och dessa kan ses runt om i byggnaden.

De två översta våningarna är för tillfället avsedda för företagsändamål och kommer inte att kunna besökas som privatperson. Här finns konferensrum, en broadcasting studio och ett co-working space för den som eventuellt vill hyra in sig.

Restaurangen Ceno on Top ligger också på femte våningen men tar för närvarande enbart emot bokningar på sällskap större än 20 personer. 

World of Volvo
Det finns även modernare inslag. (Foto: Volvo)

Färre än konkurrenterna

Går man ner till det tredje våningsplanet finner man utställningen som är hjärtat i World of Volvo, i alla fall om man är en bilfantast som vi på Högsta Växeln.

Den är uppdelad i två halvor: en dynamisk och interaktiv del där man exempelvis kan få testa på att gräva med en grävskopa i ett bollhav. Den andra halvan är av klassiskt musei-snitt och där står strax under 40 fordon från olika årtal utställda. 

Den utställning som vi fick ta del av försöker bjuda på en tydlig tidslinje och klassiker som Amazon samt Volvos första bil, ÖV4, står utställda.

Däremot lyckas man inte bjuda på samma djup i utställningen som exempelvis Porsche och Mercedes-Benz gör i sina utställningar där de har tre till fem gånger så många fordon.

World of Volvo
Volvo har en rik historia. (Foto: Volvo)

Kunglig närvaro  

På entréplan finns en eventhall där man bland annat kommer att anordna konserter. Här finns också en yta för att visa upp de senaste lanseringarna från både Volvo Cars och Volvo Group.

För tillfället stod bilarna EX30, EX90, EM90, lastbilen FH Electric och hjullastaren L25 Electric utställda. 

I entren möts man av konungens PV60 från år 1946 som får hämtas ut när det är dags för kungsrallyt på Öland, men där den övrig tid får vila i det som numera kallas Volvos hem.

World of Volvo väntar sig internationella gäster

Lokalen kommer även att vara hem åt Volvos Overseas Delivery-program, som ger bilköpare i Nordamerika möjlighet att komma till Göteborg för att hämta ut sin bil och sedan köra den innan den transporteras till sitt nya hem.

I och med flytten till World of Volvo undersöker man även möjligheten om fler länder inkluderas i programmet.   

Det som för en utomstående kan se ut som ett statiskt träd blir mer dynamiskt när man har insikt i allt som försiggår där inne. Det breda konceptet innebär att det finns något för alla även om den mest inbitna bilentusiasten kanske hade önskat några fler fordon. 

World of Volvo
World of Volvo öppnar för allmänheten den 14 april. (Foto: Volvo)

Födelsedagsfest

Vid utvecklingen av World of Volvo har den svenska allemansrätten varit inspirationskälla och alla har tillträde till byggnaden; det är alltså gratis att gå in. Men för att besöka utställningen kommer det att kosta mellan 180 och 250 kronor för en vuxen person, beroende på veckodag.

World of Volvo öppnar för allmänheten den 14 april, på Volvos egna födelsedag, så om du befinner dig i Göteborg efter det datumet är du välkommen att utforska denna värld på egen hand då premiärdagen redan är slutsåld.