Provkörning av Rolls-Royce Phantom

Nuförtiden finns det en hel drös av lyxbilar att välja mellan. Vill du åka tyskt finns ett antal utmärkta alternativ från Audi, BMW och Mercedes. Vill du istället ha något brittiskt kan du välja en Jaguar eller Range Rover. Men vad händer om det inte är tillräckligt bra? Vad händer om det knappt finns något som är tillräckligt bra? Då behöver du en Rolls-Royce, och lyxbilarnas big daddy är naturligtvis Phantom. Nu finns det en ny sådan och vi är först i Sverige med att testa den.

Det första som slår en när man beskådar nya Phantom är hur oerhört respektingivande den är. Det finns egentligen inte mycket mer än en pansarvagn eller ett hangarfartyg som slår den. Och de är inte så praktiska i vardagen. Bilen är kantig, har en enorm grill och är ungefär lika lång som en fotbollsplan. Det innebär att baksätet är alldeles utmärkt, vilket många kunder säkerligen kommer att uppskatta men det är knappast någon överraskning.

Det som verkligen överraskar är upplevelsen bakom ratten. Så fort motorn går igång börjar man undra om den verkligen är igång eller om man måste trycka på knappen två gånger. Motorn är nämligen så tyst att man knappt hör den. Faktum är att Rolls-Royce Phantom är den mest effektiva omvärldsisoleringen jag någonsin har varit med om. Helt plötsligt finns bara du och dina eventuella passagerare och det är inget annat än fullkomligt sagolikt.

Så fort jag började köra Phantom fick jag en alldeles varm och gosig känsla inombords, en känsla som är helt ny för mig. Nya Phantom har alltså utökat min känslomässiga repertoar. Det är något som inte har skett sedan jag kysste en tjej för första gången. Upplevelsen är fullkomligt utomvärdslig.

Nya Rolls-Royce Phantom är världens tystaste, mjukaste, skönaste, underbaraste, och lyxigaste bil. Enbart superlativ kan användas för att beskriva den. Den är så orimlig på alla plan att det är svårt att förstå hur bilen ens kan vara verklig. Men det är den. På något sätt. Så om du vill ha ”det bästa, punkt slut” ställs du alltså inför ett oerhört svårt val; vilken färg vill du ha på lädret i din nya Phantom?