ÅHVB finalist #3: Bentley Bentayga Diesel

Vissa bilar är helt enkelt mer än andra. När vi talar om Bentley Bentayga Diesel erbjuds det mer av precis allt. Mer vikt, mer fart, mer lyx och mer pondus. Bilen kan beskrivas som en läderklädd pansarvagn, med tillräcklig räckvidd för att invadera fienden i söder (Danmark). Få bilar kan erbjuda den graden av lyx som Bentayga Diesel. Andra lyxbilar kan mäta sig i termer av prestanda och hantverk, men få av dessa lyckas med att paketera allt i en form som kan användas precis över allt.

Bentley bjuder på ett hantverk som får varje tysk premiumtillverkare att framstå som att de bygger badkar av plast. Varenda detalj är av så hög kvalitet att man kan undra huruvida kabinen ska användas för att köra, eller som ett konstgalleri.

Om du var rädd att Bentley hade sålt sin själ genom att bygga en diesel-bil kan du nu pusta ut. V8:an är fullkomligt fenomenal, raffinerad och kraftfull. Fartdårar kan fortfarande njuta av hastigheter långt norr om 200 kilometer i timmen på motorväg och de mer sinnesroade kan istället åtnjuta ett hav av vridmoment, silkeslen gång och tystnad.

Bentley Bentayga har möjligheten att med pompa och ståt ta sig till den danska gränsen på en tank, ge föraren massage på vägen dit och sedan ta över Köpenhamn som om det vore byggt av Lego. Därför är Bentley Bentayga Diesel årets Högsta Växeln-bil.