Subaru XV provkörd i Stockholm

Subaru vill vara familjära. Märket säljer för närvarande cirka en miljon bilar om året men har många planer inför framtiden. XV har varit modellen för de som inte behöver en fullstor SUV men som ändå vill dra nytta av de två egenskaperna som kännetecknar modellprogrammet. Jag pratar givetvis om boxermotorn och den permanenta fyrhjulsdriften. Subaru menar att nya XV är ”en helt ny bil”, men tittar man på den ser det inte så ut. Låt oss lägga i Högsta Växeln, köra ett varv i skogarna kring Arlanda och ta reda på om hur väl det påståendet stämmer.

Jag börjar med det mest uppenbara, eller snarare det mest omärkbara, designen. Bli inte förvånad om du köper en helt ny Subaru XV och råkar gå fram till fel bil på parkeringen trots att den du tittar på är årsmodell 2013. Den ser nämligen likadan ut som den gjorde när den kom ut för fem år sedan. Visst har den blivit lite stilrenare, med tung betoning på lite. Subaru förklarar den lilla designförändringen genom att visa på att kunderna uppskattar designen mest av allt med bilen. I mina öron låter resonemanget ytterst tveksamt. Bara för att de gillade designen när de köpte bilen behöver det inte innebära att de inte vill ha något nytt och annorlunda när de väljer att uppgradera till en helt ny XV.

Vad är nytt?
En helt ny bottenplatta, anpassad för hybrid- och eldrift
Kraftigt uppdaterad interiör
Fler hästkrafter i båda motoralternativ
Minskad krängning i kurvorna

På insidan är det som att stiga in i ett nyrenoverat kök, allt är tidsenligt och bättre än tidigare på alla sätt och vis. Materialen är skönare och av högre kvalitet. Alla tre displayer som syns till i förarmiljön är nu lika synkroniserade med varandra som dansarna i en balett.

Fakta:
Pris från 244 900 kronor
Fyrhjulsdrift som standard
Ingen diesel kommer att erbjudas vid lansering

Efter presentationen var det dags att ge sig ut på vägarna. Först och främst vill jag nämna att jag har kört många ”kompakt-SUV:ar” och gemensamt för de allra flesta är att de bara erbjuds med framhjulsdrift. XV är trots allt en Subaru och kan därför endast väljas med fyrhjulsdrift, något jag onekligen uppskattar. Väl ute på landsväg märktes det snabbt att XV är en stötig bil, på gott och ont.

Precis som tidigare nämnts innebär det att den knappt lutar någonting i kurvorna och att den känns stabil i alla farter. Det medför dock att man studsar en del på ett aningen obekvämt vis i sätena. På lite öppnare vägar lutade jag mig bakåt i förarstolen och trodde genast att jag hade blivit slagen i bakhuvudet med ett slagträ. Nackstöden är så hårda att en fasttejpad kudde genast borde läggas till i tillvalslistan.

Motoralternativ:
1,6-liters bensin, 114 hästkrafter, 150 newtonmeter
2,0-liters bensin, 156 hästkrafter, 196 newtonmeter

Jag körde 2-liters bensinmotorn på 156 hästkrafter som fungerar fint i trafiken utan att bräcka några fartrekord. Som tidigare känt ger CVT-lådan ifrån sig ett konstant tjut vid hård acceleration och det blir inte tystare när man kommer upp i fart eftersom vägljudet då är påtagligt.

Efter en runda i en bana i skogen är jag övertygad om att man inte kan hitta en mer kapabel bil i kompakt-SUV-segmentet. Det är här XV trivs som bäst och den klarar sig utmärkt trots sin storlek. Modellen är lite som ett multifunktionellt verktyg som nu är bättre än tidigare trots att uppdateringarna sitter under skalet. Frågan är om det räcker för att det ska vara värt att köpa den nya generationen? Svaret får vi efter att bilen har lanserats senare i höst/tidig vinter.