Alfa Romeo tvingas flytta regplåten till mitten

En av de mest karakteristiska detaljerna på många Alfa Romeo-modeller är att regplåten där fram inte sitter i mitten. Nu blir det emellertid ändring på det, på grund av nya EU-regler.

Alfa Romeo introducerade en osymmetrisk placering av regplåten redan på 1950-talet, vilket gav mer plats för märkets klassiska ”Scudetto”-grill som bygger relativt mycket på höjden.

Genom åren har man byggt ett antal vagnar med plåten i mitten, men sedan 90-talet har en osymmetrisk skyltplacering varit regel snarare än undantag på märkets modeller.

Alfa Romeo tvingas av EU

På den nya minstingen Alfa Romeo Junior, som är märkets första elbil, sitter emellertid regplåten mitt under den klassiska grillen.

Det visar sig att den måste sitta där på grund av nya EU-regler, motiverade av att en centrerad placering tydligen är säkrare för fotgängare vid en krock.

Det har Alfa Romeos designchef Alejandro Mesonero-Romanos avslöjat i en intervju med Autocar.

Skymmer inte klassiska grillen

Det kan tyckas tråkigt att Alfa Romeo tvingas frångå sin klassiska skyltplacering.

Det är dock värt att komma ihåg alla klassiska, älskade Alfor med regplåten centrerad. Tänk GTV6, Bertone coupé och Giulietta.

Positivt är också att man på nya Junior har lyckats montera plåten så lågt att den inte skymmer Scudetto-grillen.

Huruvida placeringen ökar risken för att plåten slås loss av skarpa fartgupp eller refugkanter på parkeringar återstår att se.

Designchefen gillar regplåten i mitten

Designchefen avslöjar i samma intervju med Autocar att de kommande eldrivna generationerna av sedanen Giulia och suven Stelvio kommer att bjuda på en ny tolkning av Scudetto-grillen, som ska reflekterar att bilarna inte har samma behov av kylning som en bensinbil.

Alfa Romeo må ha tvingats till att flytta på sina regplåtar, men designchefen hänger inte läpp för det.

– Detta kommer att tillåta oss att få symmetri ändå, så jag är glad. Jag är en av dem som gillar att ha plåten i mitten, berättar han för Autocar.