Porsche-roadtrip till världens nordligaste snabbladdare
Går det att köra långt med elbil på vintern? Vi gav oss ut på en expedition med Porsche till världens nordligaste snabbladdare.
Porsche har under de senaste åren varit på ett uppdrag att bevisa att det går att köra långa sträckor på kort tid med moderna elbilar.
Ett exempel är en roadtrip där man avverkade hela 220 mil från Istanbul till Stuttgart på bara två dagar, med uppdaterade Porsche Taycan.

Nu ville märket bevisa att det går utmärkt att köra långt med dess elbilar även när marken är snötäckt och temperaturen ligger under nollstrecket – erkänt utmanande förhållanden för elbilar.
Av den anledningen hade man planerat ett riktigt eldprov för nya Taycan, samt småsyskonet Macan.
Ett eldprov för elbilar från Porsche
Startpunkten för äventyret var Kiruna, och tiden början av mars – då vintern fortfarande höll ett hårt grepp om Lappland.
Vid sjublecket, precis när solen hade börjat krypa upp över horisonten, styrde vi norrut med siktet ställt på det lilla fiskeläget Mehamn.

Byn är belägen på nästan samma breddgrad som Europas nordligaste punkt Nordkap, och är en av världens mest nordligt belägna tätorter.
Det är också hemvisten för världens mest nordligt belägna snabbladdare, som var målet för resan.
75 mil norrut – från Kiruna
Rutten från Kiruna och Mehamn är runt 75 mil lång, och slingrar sig norrut på landsvägar av varierande kvalitet genom den svenska, finska och norska vildmarken.
Bilen som stod till vårt förfogande för sträckan var nya eldrivna Porsche Macan i toppversionen Turbo, med en effekt på 639 hästkrafter och ett vridmoment på hela 1 103 newtonmeter – prestanda som var totalt bortkastad under de rådande förhållandena.
Samtliga bilar på resan var skodda med dubbfria, europeiska vinterdäck, och att försöka överföra någon betydande effekt till det isiga underlaget var således lönlöst.

Bra räckvidd och snabb laddning i Porsche Macan
Mer intressant för resan var att bilen har en räckvidd på närmare 60 mil och kan ladda i hastigheter på upp till 270 kW.
Också av vikt för resan är att bilen är en kompetent och bekväm långfärdsvagn, med stabila, väl avvägda köregenskaper och en god sitt- och fjädringskomfort. Som sig bör på en Porsche är detaljkvaliteten också hög inifrån och ut.
Macan framstår dock som något själlös och avtrubbad jämfört med andra Porsche-modeller.
Sverige, Finland och Norge
Efter drygt 4 timmar, och efter att ha passerat genom den del av Finland som sticker in som en kil mellan Norge och Sverige, rullade vi in på en Esso-mack i den lilla norska orten Kautokeino för vårt första laddstopp.
Vi hade då avverkat närmare 35 mil, och hade bara några få kilometers räckvidd till godo.

I en bil med en officiell räckvidd på närmare 60 mil kan detta framstå som ett underbetyg, men när utetemperaturen stundtals är nere och snuddar vid minus 14 grader är tapp av dessa proportioner inte ovanliga.
Trots de kalla temperaturerna var det emellertid inte några fel på laddningen, som direkt hoppade upp till i närheten av stationens maxeffekt på 150 kW.
Resan fortsätter norrut
Att få avnjuta en renköttsbaserad kebabtallrik på en bensinmack är en ynnest som är tämligen unik för Lappland, och efter ett lunchstopp på runt en halvtimme fortsatte vi vår resa norrut med fulladdat batteri.
Landskapet hade fram till denna punkt dominerats av tät skog, men nu började vägen att snabbt leta sig upp mot trädgränsen.
Plötsligt susade vi fram på en högplatå med milsvida, soldränkta vyer över det fjälliga, snötäckta landskapet.

Kusten rycker närmare
Efter några timmar började temperaturen sakta men säkert att krypa uppåt mot nollstrecket.
Detta var ett tydligt tecken på att vi började närma oss kusten, och knappt tre timmar och runt 20 mil efter föregående laddstopp rullade vi in på en stor Ionity-station i samhället Lakselv.

Även här gick laddningen snabbt och smidigt. Laddeffekten höll sig stadigt på över 200 kW, och efter knappt 20 minuter var vi redo att rulla vidare.
Världens nordligaste snabbladdare
Nu hade solen börjat att gå ner, och den allt isigare vägen ringlade sig fram längs kanten av den djupa Porsangerfjorden.
När vi runt klockan 21:00 nådde Mehamn hade vi varit på väg i närmare 12 timmar.

Vid denna tidpunkt hade solen gått ner för länge sedan, men detta till trots hittade vi snabbt fram till resans mål; världens nordligaste snabbladdare, centralt belägen mitt i hamnen.
Dagen rundades av med en middag bestående av lokalt fiskad kungskrabba, följt av ett kvickt bastubad.
Ny dag, ny Porsche
Klockan 06:00 följande morgon var det dags att upprepa resan i motsatt riktning, denna gång i den uppdaterade versionen av Porsche Taycan i Cross Turismo 4-utförande.
Porsche Taycan är en äldre konstruktion än småsyskonet Macan, men har trots detta övertaget vad gäller laddningen med en maxeffekt på 320 kW.

Den uppdaterade versionen av bilen kan dessutom snabbladdas vid lägre batteritemperaturer än tidigare, och laddkurvan är betydligt flackare vilket betyder snabbare laddning mer av tiden.
När vi efter några timmars färd i sydlig riktning återvände till Ionity-stationen i Lakselv kunde vi således glädjas åt att laddeffekten omgående dundrade upp till över 300 kW.
En eldriven rally-Porsche med kombikaross
Vi blev också snabbt varse att även om den Taycan vi körde ligger i lä vad gäller effekt och prestanda jämfört med Macan Turbo, är den en betydligt sportigare vagn i sin karaktär.
Allt från den låga körpositionen, till vyn ut genom vindrutan, chassibalansen och styrkänslan skvallrar om släktskapet med märkets regelrätta sportbilar.

Samtidigt innebär Cross Turismo-versionens höjda luftfjädring att komforten är bra, och att man kan dundra fram över gropiga och frostskadade vägar utan att riskera skador på bilen.
Känslan är att bilen är lite som en rallybil för gatan, som är lekande lätt att dansa genom de isiga kurvorna.
Efter Lakselv var vi snart uppe vid trädgränsen igen, och det som följde var cirka två timmar av vad som kan beskrivas som aktiv körning i rask takt.
Ett klassiskt elbilsproblem
När vi kom tillbaka till Esso-stationen i Kautokeino stötte vi för första gången på ett klassiskt elbilsproblem – det var kö till den enda snabbladdaren.
För en vanlig el-bilist hade detta inte varit ett problem då det fanns en snabbare Tesla-station snett över gatan, men den var Porsche av förklarliga skäl inte särskilt pigga på att använda.
Efter laddstoppet var det enda som återstod att fortsätta resan tillbaka söderut, genom Finland och tillbaka till Kiruna.
Den odramatiska dagen avslutades med middag på Ishotellet i Jukkasjärvi.
Elbilarna är framme
Det bestående intrycket från resan är att elbilarna – åtminstone de bästa och dyraste – har nått en punkt då det inte ens vintertid är några problem att ge sig ut på långfärd.
Förutsättningen är självklart att det finns snabbladdare av god kvalitet på rätt ställen, vilket på många håll idag är mer regel än undantag.

Resan tur och retur från Kiruna till Mehamn innefattade förvisso inte några motorvägar, men vi höll precis samma hastigheter som vi hade gjort i en bensinbil, gjorde omkörningar, och körde hyfsat aktivt i de mer kurviga vägpartierna.
Trots det kunde laddstoppen båda dagarna summeras till under en timme över 75 mil, och ärligt talat hade vi inte velat ta kortare pauser än det. Snarare kändes det som att vi knappt hann få i oss en kopp kaffe och en bulle innan det var dags att rulla vidare.
Priset är alltjämt problemet
Problemet är bara att prislappen för denna smidiga elbilsupplevelse fortfarande är skyhög.
Chanserna är emellertid goda att billigare elbilar med liknande räckvidd och laddprestanda kommer ut på marknaden inom bara några år.
Om dessa kommer ner till prisnivån av en genomsnittlig familjebil är chanserna goda att elbilarna plötsligt har övertaget på marknaden.
Porsche Taycan 4 Cross Turismo (2025)
Motor: Dubbla elmotorer, 435 hästkrafter, 610 newtonmeter
Kraftöverföring: 1-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration: 0–100 km/h på 4,7 sekunder
Toppfart: 220 km/h
Elektrisk räckvidd: 614 km
Vikt: 2 355 kg
Mått: (längd/bredd/höjd): 4974/2144/1409 mm
Pris: Från 1 370 000 kronor
Porsche Macan Turbo
Motor: Dubbla elmotorer, 639 hästkrafter, 1 130 newtonmeter
Kraftöverföring: 1-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 3,3 sekunder
Toppfart: 260 km/h
Elektrisk räckvidd: 593 km
Vikt: 2 480 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4784/2152/1621 mm
Pris: Från 1 310 000 SEK