Ikoniska Recaro har gått i konkurs

Recaro är ett legendariskt namn inom bilvärlden, och har blivit känt för sina sportstolar. Nu går företaget i konkurs.

Det är tuffa tider för underleverantörer inom bilindustrin, och till de drabbade företagen hör ett antal kända och älskade namn.

Recaro grundades redan 1906 i Stuttgart, och har genom åren blivit känt för sina högkvalitativa bilsäten. 

Nu går det ikoniska företaget i konkurs, rapporterar tyska Automobilwoche.

Älskat av bilentusiaster

Recaro har länge varit ett varumärke som ligger många bilälskare varmt om hjärtat.

Företagets sportstolar var standardutrustning på många av de häftigaste prestandabilarna under 70-, 80- och 90-talet. Den som flyger mycket känner nog också igen namnet från flygplansstolarna, som förvisso oftast inte vinner några priser för sin komfort.

Recaro-stolarna har alltid haft ett distinkt formspråk, vare sig det handlar om läderfåtlöjerna i en AMG-trimmad Mercedes från 80-talet eller skalstolarna i första generationen av Porsche GT3.

Bland entusiaster är det än idag populärt att uppgradera sin bil med en uppsättning en ny uppsättning av märkets stolar.

Recaro går i konkurs

Ikonstatus till trots har märket haft det tufft ekonomiskt den senaste tiden, och personalen har försökt rädda företaget genom att avstå från och skjuta upp löneutbetalningar.

Trots detta har man nu tvingats lämna in en ansökan om konkurs, till fackförbundet IG Metalls förvåning.

Det är ännu oklart om företaget, som har 215 anställda, går att rädda.

Inte bara Recaro

Recaro är inte den enda tyska bildelstillverkaren med ett starkt varumärke bland entusiaster som har haft det svårt under den senaste tiden.

Tidigare i år ansökte även den legendariska färgtillverkaren BBS om konkurs. BBS kanske mest känt för sina basketweave-fälgar, som var omåttligt populära på 80-talet.

Få bilar skriker väl mer 80-tal än en svart Mercedes-Benz SEC förädlad av AMG med skärmbreddare, Recaro-stolar och guldiga BBS-fälgar?

BBS har också tillhandahållit fälgar till biltillverkare som BMW, Volvo och Ferrari.