Rolls-Royce lanserar ny bil för 300 miljoner – igen

Det brittiska lyxvarumärket Rolls-Royce håller fast vid sin tradition av avancerade karossbyggen med unika former. 

Rolls-Royce presenterar Arcadia Droptail, ett femårigt projekt som är särskilt framtaget för en av företagets mest prominenta kunder. 

Namnet har hämtats från den grekiska mytologin och kan översättas till ”himlen på jorden” och när man tittar närmare verkar det nästintill vara en underdrift.  

Rolls-Royce
Märket reserverar möjligheten att köpa en av sina specialbyggda bilar för sina viktigaste kunder. (Foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce har gjort specialbyggda bilar förr

Rolls-Royce beslutade sig för att väcka sin karosseriverkstad till liv igen 2017 med lanseringen av modellen Sweptail, tillverkad i ett exemplar för en mycket viktig kund.

Därefter dök en rad varianter av Boat Tail upp och nu har turen kommit till Droptail-varianterna.

Den senaste i ledet – Arcadia Droptail – är den tredje bilen i Droptail-familjen.

Just namnet Arcadia för tankarna till GMC Acadia.

Rolls-Royce
Något officiellt pris har aldrig kommunicerats men sägs ligga kring 300 miljoner. (Foto: Rolls-Royce)

Ett minst sagt tidskrävande hantverk

För att exemplifiera engagemanget som investerats i projektet har träsektionerna krävt över 8 000 timmars utveckling för att få till den perfekta finishen. 

När Rolls-Royce presenterar sitt senaste karossbygge görs jämförelser med modevärdens haute couture. På samma sätt som modedesigners tar fram unika plagg tar Rolls-Royce fram unika och handbyggda bilar.

De som arbetar med karossbyggen skapar handbyggda bilar för personer med en särskild inbjudan. Man kan bara spekulera i hur många bilar som kunden behövt beställa för att få äran att beställa Arcadia. 

Rolls-Royce
Det mest utmärkande med interiören är alla träinslag. (Foto: Rolls-Royce)

Många år i pipeline

Hur som haver fick ägaren till Arcadia se konceptet av fordonet redan 2019, och de efterföljande fyra åren har omfattande mängder tid investerats för att färdigställa projektet. 

Enligt Rolls-Royce innehåller Arcadia 233 olika träkomponenter, varav 76 endast på akterdäcket. Initialt övervägdes en beläggning som vanligtvis används på superyachter, men till slut valde man ett helt underhållsfritt ytskikt. 

För att uppnå ett garanterat underhållsfritt ytskikt genomgick 18 olika prover omfattande tester i en vädersimulator som utsatte proverna för extremväder under 1 000 timmar. Träsorten som till slut valdes var ädelträet Santos Straight Grain som är en mycket svårbearbetad träsort.  

Rolls-Royce
Arcadia Drop Tail är en av flera bilar inom kollektionen. (Foto: Rolls-Royce)

Ett konstverk på fyra hjul?

Att benämna Arcadia som något annat än ett rullande konstverk vore fel och modellen står ut som ett av de mest smakfulla byggena från någon tillverkare någonsin. Men smakar det så kostar det och utifrån tillgänglig prisinformation från tidigare Droptail-modeller väntas priset ha legat på över 25 miljoner dollar, motsvarande 260 miljoner kronor.

Så länge du inte är en etablerad stammis hos Rolls-Royce och har möjlighet att beställa en liknande så får du nöja dig med att njuta av bilderna. 

Rolls-Royce
Bilen visades upp under ett privat evenemang i Singapore. (Foto: Rolls-Royce)