Full fart i Svenska Rallyt: Tre tävlande miste körkortet

I Rally ska man köra fort, men gör man det på fel ställe kan man bli av med körkortet. Det blev tre deltagare varse under årets upplaga av Svenska Rallyt.

I mitten av februari gick årets upplaga av WRC-deltävlingen Svenska Rallyt av stapeln.

I samband med detta fick polisen in ett flertal rapporter från upprörda lokalbor om att många tävlande körde alldeles för snabbt på transportsträckorna mellan de avlysta specialsträckorna.

Med pickorna i högsta hugg

Polisen svarade genom att ge sig ut på vägarna med laserpistolerna i högsta hugg, i jakt på fartsyndare.

– Många kanske tycker att vi jävlas med dem, men de måste ju följa samma regler som övriga trafikanter, säger Johan Löfstedt, trafikpolis, till Folkbladet.

Resultatet blev att tre tävlande som hade lite för bråttom blev av med körkortet. En av dem körde 51 km/h på en 30-väg, en körde 71 km/h på en 40-väg, och en körde 95 km/h på en 50km/h.

Tre blev av med körkortet

Att de tre tävlande hade blivit av med sina körkort hindrade dem inte från att fortsätta tävla, då polisen gav dem rätt att lagligt fortsätta köra i 48 timmar.

– De får ett medgivande att köra vidare i två dygn, om körningen inte är helt åt skogen det vill säga. Vid rattfylleri får man inget medgivande, inte heller i de fall där föraren är totalt uppriven eller ur balans på något sätt. Det är väldigt ovanligt, och i 99 procent av fallen så får föraren köra vidare, berättar Johan Löfstedt till Folkbladet.

För att inte störa tävlingen sköt polisen också en del av pappersarbetet tills de tävlande hade kommit till depån.