Kritiserade sin elbil online: Blev gripen av polis

Vietnamesiska VinFast är på offensiven och satsar kraftigt på den amerikanska marknaden. Recensionerna har emellertid varit allt annat än positiva, något som märket ser med blida ögon på.

Det är emellertid inte amerikanska utlåtanden som har fått märket att reagera, i stället är det kritiker på hemmaplan som nu hamnat i blåsväder.

Det rapporterar amerikanska The Drive.

Inget utrymme för kritik

Problemen rörande VinFast är välkända inom bilbranschen. Företaget stöter på patrull både när det gäller sin verksamhet och sina produkter, något som spridit sig som en löpeld.

I Vietnam har flera personer, särskilt de som varit aktiva på sociala medier, nu blivit omhändertagna av polis efter att ha öppet ha kritiserat VinFast på diverse plattformar.

VinFast tar åt sig

VinFast har en förmåga att åt sig av kritik och redan 2021 hamnade en av märkets kunder – Tran Van Hoang – en vietnamesisk Youtuber i trubbel med polisen efter att ha kritiserat sin bil.

En annan person som varit aktiv på sociala medier, Sonnie Tran – en 37-årig vietnames, har också blivit rapporterad till polisen av Vinfast.

Sonnie Tran har öppet kritiserat biltillverkaren i diverse grupper på Facebook, något vederbörande inte varit ensam om.

Tagen av polisen

I sin tur har Tran blivit arresterad av polisen i Ho Chi Minh City. Han satt i förhör i 35 timmar i december under totalt fyra olika tillfällen

Det sägs att polisen ska ha tagit Trans dator och kopierat all data, vilket har stöttats av vietnamesisk lag där man inte får kritisera vare sig personer eller företag hur som helst.

Utöver att uppenbarligen vara på krigsstigen vad gäller negativ press, är VinFasts största problem att märket förlorar flera miljarder kronor varje kvartal.

Att tillverka bilar som inte verkar vara något att ha och sedan ringa polisen på de som kritiserar företaget är nog inte rätt strategi för att det ska bli ändring på det.