Sultanens Range Rover-limo till salu

Vi har tidigare rapporterat om att en Range Rover med bakgrund i det brittiska hovet är till salu. Nu rapporterar Top Gear att ytterligare en bil från det brittiska märket med intressant proveniens bjuds ut till försäljning. 

Bilen beställdes ursprungligen av sultanen av Brunei som en gåva till hans yngre bror, prins Jefri. Den användes bland annat för att transportera Mike Tyson till Hampden Park i Glasgow, inför tungviktsmatchen mot Lou Savarese som gick av stapeln i juni 2000. 

Den förlängda bilen byggdes inte om av Range Rover utan av karosserifirman Townley Cross Country Vehicles, som har genomfört samma förlängningsprocess på flera hundra andra exemplar.

Inte en vanlig Range Rover

Den här specifika bilen började sitt liv som en 1994 års modell Range Rover Vogue LSE. 

Efter ett nio månader långt besök hos den tidigare nämnda karosserifirman hade karossen förlängts med över 1 meter. 

Dessutom monterades en extra uppsättning dörrar för att undvika vad som skulle kunna vara århundradets största panel-gap.

Sultanens Range Rover Framifrån
Denna förlängda Range Rover beställdes ny av sultanen av Brunei. (Foto: Iconic Auctioneers)

Det var inte bara längden och dörrarna som tillkom, utan taket höjdes också med 20 centimeter och utrustades med en sollucka. 

Dessutom byttes den tvådelade bagageluckan ut mot en endelad och exteriören lackerades i kulören Mason Black från Rolls-Royce.

Dubbla TV-apparater

Interiören har också fått sig en behandling som gör att den här Range Rovern utmärker sig från de flesta andra. En av höjdpunkterna är två 8-tums TV-skärmar med VHS-bandspelare – ett nostalgiskt minne från en tid innan digitala streamingtjänster.

TV-skärmarna
Interiören bjuder på dubbla TV-skärmar med tillhörande VHS-spelare. (Foto: Iconic Auctioneers)

Interiören i övrigt ger associationer till nattklubbar tack vare att stora mängder knallrött läder täcker i stort sett varenda synlig yta. Detta ackompanjeras av paneler i valnöt. 

Hela transformationen påstås ha kostat sultanen 135 000 pund, vilket motsvarade vad en fullutrustad Ferrari 360 Modena kostade vid sekelskiftet.

Rullat under 3 000 mil

Motormässigt är bilen utrustad med en 4,3 liter stor V8-motor. Bilen har körts strax under 3 000 mil under sin livstid vilket motsvarar cirka 100 mil per år.

Sultanens Range Rover baksäte
Boxaren Mike Tyson har färdats i baksätet. (Foto: Iconic Auctioneers)

I dagsläget värderas limousinen till mellan 30 000 och 40 000 pund men eftersom det är en auktion kan priset bli betydligt högre än så.

Queen Elizabeths före detta Range Rover som nämndes ovan är också ute för försäljning hos samma auktionshus, Iconic Auctioneers. Den stora frågan är vilken av bilarna som kommer att säljas för högst pris.