McLaren Formel 1 hyllar Senna i Monaco

Ayrton Senna anses av många vara världens genom tiderna bästa racingförare, och förolyckades för 30 år sedan under ett Formel 1-lopp. Ny hyllas han av McLaren vid Monacos Grand Prix.

Bild: McLaren

Ayrton Senna hann under sin 10 år långa Formel 1-karriär vinna hela 41 lopp och 1988, 1990 och 1991 års världsmästerskap. 35 av loppen och samtliga världsmästerskap vann han med McLaren-teamet.

Den 1 maj 1994, under Italiens Grand Prix på Imola-banan, förolyckades han efter en våldsam kollision med en betongvägg.

Det är nu drygt 30 år sedan den ödesdigra dagen, och McLaren kommer därför att hedra sin legendariska förare med ett särskilt utseende på sina bilar.

Hedrar Senna och hans hemland i Formel 1

McLarens bilar går normalt i ett färgtema i papaya-orange, men under Monacos Grand Prix som går av stapeln i helgen kommer de i stället gå i färgerna gult, grönt och blått.

Dessa är färgerna på flaggan av Ayrton Sennas hemland Brasilien, och även de färger som prydde hans hjälm.

Att man väljer att hedra Senna vid just Monacos Grand Prix beror inte bara på att det ligger nära efter 30-årsdagen för brasilianarens död, utan också på att Monaco var en av hans bästa banor.

Totalt hann det bli hela sex förstaplatser för Senna i Monaco, varav fem med McLaren.

Specialversion av McLaren Senna

Utöver den speciella lacken på Formel 1-bilarna har man även skapat en specialversion av gatbilen McLaren Senna, som i sig är en hyllning till den trefaldiga världsmästaren.

Specialversionen av Senna har världsmästaren själv på bakskärmen.

Bilen heter Senna Sempre, ska byggas i ett enda exemplar, och är handmålad av McLaren MSO i samma färgtema som Formel 1-bilarna.

Bakskärmen är prydd med en bild av Senna i egen hög person, och på dörren finner vi hans mest kända citat som lyder “Jag har inga idoler. Jag beundrar arbete, engagemang och kompetens”.

En viktig ikon för McLaren

– Teamet är stolt att uppmärksamma och fira det extraordinära livet av Ayrton Senna genom denna McLaren-lack, säger teamets vd Zak Brown i ett uttalande.

– Senna är fortsatt hyllad och respekterad som Formel 1:s största ikon, och McLarens mest dekorerade förare. Hans inverkan på McLaren är enorm, inte bara genom hans tävlingsresultat utan också genom hans närvaro i teamet, och nu hans arv. Så det är en ära att rejsa för honom på hans mest framgångsrika bana i hans gröna, gula och blåa färger, fortsätter Zak Brown.

Senna Sempre har Sennas mest kända citat på dörrpanelen.

Hyllningen kommer i samband med en framgångsrik trend för McLaren i de två senaste Formel 1-loppen.

Nando Norris knep förstaplatsen i Miami, följt av en andraplats strax bakom den regerande världsmästaren Max Verstappen.

Det blir spännande och se om man lyckas hålla ångan uppe även på Monacos gator.