Vi befinner oss för tillfället i södra England på Goodwood Festival of Speed – ett event som varje år lockar hundratusentals besökare och är ett av de mest mångfacetterade och spektakulära spektaklen inom motorvärlden. Vid det här laget är festivalen vida känd i motorkretsar, men för den som inte har hängt med i svängarna kommer här en snabb genomgång. 

Festivalen är i grunden ett hillclimb-event som anordnades för första gången år 1993 av Hertigen av Richmond, på ägorna till godset Goodwood house i södra England. Godset har varit i hertigens familjs ägo sedan det sena 1600-talet, och har länge varit som ett mecka för motorfantaster. Redan 1936 kördes backtävlingar på vägen framför huvudbygganden, och på godsets racingbana från 1948 har man genom åren rejsat allt från motorcyklar till stadardvagnar och Formel 1. Sedan 2003 har också Rolls-Royce sin bas i anslutning till Goodwood House.

Med åren har Goodwood Festival of Speed växt till att innefatta en hel drös olika element. Utöver själva backtävlingen – där man kan se allt från historiska tävlingsvagnar till toppmoderna hyperbilar körda i full kareta – bjuds det bland annat också på skogsrally, drifting och uppvisning av ovärderliga veteraner och de senaste superbilarna i depån. Under den första dagen på eventet fick vi även åtnjuta en flyguppvisning av det brittiska flygvapnets Red Arrows.

I år är temat för festivalen “The Innovators – Masterminds of Motorsport”, med tanken att fira några av motorsportens största genier. Detta kan ni läsa mer om här.

Redaktör. Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör bland annat en Saab V4 från 1974 och en Fiat 500 från 1971.