Att greppa hur Formel E faktiskt fungerar är knepigare än man kan tro. 2022 bjuder på ett nytt system som är tänkt att öka spänningen genom att ha fler dueller. Deltagarna delas upp i två grupper baserat på världsrankingen baserat på huruvida de har en jämn eller ojämn placering. Vi åkte till Berlin med Nissan för en närmare titt.

Kvalet

Grupp A
1, 3, 5, 7, etc

Grupp B
2, 4, 6, 8, etc

Kvalet är 12 minuter långt och förarna måste försöka få till ett riktigt snabbt varv både första och sista sex minuterna. Precis som i själva racet har de cirka 300 hästkrafter att leka med.

Finaler

Sedan fortsätter det med kvartsfinal, semifinal och final i varje grupp, där de fyra främsta i varje grupp får köra mot varandra. Snabbast i Grupp A tävlar mot långsammast i Grupp B och vice versa.  

Vinnarna i de fyra duellerna möts i semin och vinnarna därefter möts i finalen. Startuppställningen baseras på resultatet i finalen samt kvalificeringstiderna.

De som inte gick vidare till de slutgiltiga duellerna får ställa sig på ojämna platser från 9 och neråt om de tillhör Grupp B och 10 och neråt om det är Grupp A. Logiskt? Skulle inte tro det.

Racet

Själva racet är 45 minuter långt plus ett varv. Det kan ske förlängning på upp till tio minuter ifall det exempelvis varit en olycka. Maxkraften under själva racet är 300 hästkrafter.

Attack Mode

Men under racet kan förarna aktivera något som kallas för ”attack-läget” som ger ytterligare 40 hästkrafter under en viss period; oftast 2 gånger 4 minuter. Fem förare får dessutom extra energi baserat från något som heter Fanboost som baseras på vilka förare får flest digitala röster av fansen.

Det tar ett tag innan man riktigt greppar hur det går till, men oavsett vad innebär det att åskådarna bjuds på väldigt mycket underhållning.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen av Formel E, inte minst när nästa generations bilar dyker upp!

Chefredaktör och medgrundare. Har kört snabbast av alla på redaktionen (344 km/h). Föredrar tygsäten framför läder. Kör en första generationens Fiat Panda köpt i Rom.