Med allt striktare miljökrav och skenande dieselpriser är dieselbilarnas popularitet inte längre vad den en gång var, men för de som regelbundet kör långa sträckor fyller oljebrännarna emellertid fortfarande sin funktion. BMW-trimmarna Alpina har länge byggt de ultimata bilarna för långpendlaren med ett öga för klass, komfort och prestanda, och nu lanserar man nästa modell i ledet av diesel-Alpinor i form av nya D4 S Gran Coupé. 

Modellen är baserad på 4-serie Gran Coupé, och bjuder på klassiska Alpina-attribut som de sedvanliga multiekerfälgarna, ett diskret kjolpaket och en påkostad läderinredning. Man har också monterat större bromsar, och på äkta Alpina-manér omarbetat fjädringen för att ge ökad komfort och prestanda med god kontroll på ojämnt väglag. För att uppnå detta har man bland annat monterat nya fjädrar, stötdämpare och krängningshämmare, samt filat på de olika körlägena.

Motorn är samma trimmade 3,0-liters dubbelturbosexa med mildhybridsystem som vi finner i Alpina D3 S Touring, med en effekt på 355 hk och ett vridmoment på 730 Nm. Kraften når marken via BMWs fyrkrafssystem xDrive, och 0-100-sprinten avverkas på 4,8 sek medan toppfarten ligger på 270 km/h. 

Nya Alpina D4 S Gran Coupé är tillgänglig för beställning omgående till ett grundpris på 79 700 euro, motsvarande knapt 850 000 kronor, och leveranserna väntas dra igång i september.

Här kan ni läsa om när vi körde de bensindrivna storasyskonet Alpina B3 Touring.

Redaktör. Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör bland annat en Saab V4 från 1974 och en Fiat 500 från 1971.