I år är det 50 år sedan idén om en M-division kläcktes på BMW:s huvudkontor. Idag finns det allt från större M-bilar som X6 M och M8 men minstingen i modellutbudet tillverkas inte längre. BMW M2 var den lättaste och möjligen även den roligaste och mest spralliga av de alla.

Anledningen till att den briljanta lilla busbilen inte finns kvar är för att det är en ny generation på ingång. BMW meddelar att det är ”några månader” kvar till världspremiären och att utvecklingen av bilen närmar sig sitt slut.

BMW avslöjar inga siffror men lovar att prestandan ska ligga i paritet med föregående generations toppskikt, BMW M2 CS. Kraften kommer att skickas till bakhjulen från en sexcylindrig motor som delas med de större syskonen M3 och M4. Den bästa nyheten av de alla är dock att nya M2 kommer att kunna beställas med en sexväxlad manuell låda.

Kolfibertak och kolfiberstolar hjälper till att sänka vikten, men många fler detaljer än så avslöjas inte. Exteriördesignen hålls gömd under den färgglada kamouflagen. BMW M2 planeras ha premiär i oktober i år och lanseras i april 2023.

Redaktör, B-fotograf och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet. Stolt ägare av en Fiat 500 från 1974.