Man vore näst intill galen om man vågade påstå att Porsche inte vet hur man bygger bilar. Tysk ingenjörskonst tagen till nya nivåer ger gång på gång upphov till precisionsverktyg av rang. Hur lyckas man då bevara körglädjen förknippad med historiska sug-sexor när det kommer till moderna pjäser med dubbelturbo? 

Den frågan har många iskalla tyska snillen ställt sig och det man kom fram till går under namnet VGT, något som funnits i dieselmotorer sedan 90-talet. VGT står för ‘variable geometry turbos’ och de kan leverera allt det goda en liten turbo gör, samtidigt som den bibehåller förmågor tidigare enbart återfunna hos större turbos.

De applicerades först på 997 Turbo och används än idag på 992 Turbo S – en ruskigt snabb bil. Jag tänker låta Jason och hans whiteboard förklara resten. Kanske finns det en framtid där turbomatade sportbilar inte går att urskilja från motsvarande sug-variant, vem vet?

Nyaste tillskottet till redaktionen och även den yngsta. Anser att GT-bilar är överlägsna alla andra och rattar i nuläget en första generationens Audi TT till vardags.