Fisker lanserade Karma för 11 år sedan och resultatet blev en hel del negativitet kring den väldesignade, men knappast välutvecklade bilen. Grundaren och VD:n Henrik Fisker har erfarenhet av att ha formgivit BMW Z8 och flera Aston Martin-modeller. Företaget har gjort en nysatsning med en helelektrisk SUV, Fisker Ocean, som vi har varit och kikat på. I modellutbudet finns dessutom Fisker PEAR. Nu lanseras en helelektrisk konceptbil, och denna gång är det en GT-vagn.

Bilen heter för närvarande Project Ronin. Namnet är inspirerat av den biljaktsfyllda filmen med samma namn. Enligt Henrik Fisker siktar man på att skapa en produktionselbil med världens längsta räckvidd. Han menar att de vill visa upp deras kapabla interna ingenjörskonst, drivlinor och förmåga att utveckla mjukvara.

Ronin ska tillverkas av de mest avancerade, och lättaste materialen som finns tillgängliga på marknaden. Utöver detta har man satsat på aktiv aerodynamik för att maximera räckvidden. Fisker har även lyckats integrera batteriet i bilens struktur, exakt på vilket sätt man har gått tillväga framgår dock inte.

Dörrarna är utformade för förbättrat in- och ursteg och insidan ska vara fylld med veganskt läder. Fisker kommer att presentera den nya GT-vagnen i augusti 2023 med planerad produktionsstart under mitten av 2024.

Redaktör, B-fotograf och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet. Stolt ägare av en Fiat 500 från 1974.