Vintern tar vid många skepnader under de mörka månaderna. Vad som är gemensamt är att ingen av dem är särskilt skonsamma mot väglaget eller bilen för den delen. För att ta itu med det hela saltas vägar och gruset som används radar upp sig mot trottoarkanter tills de är helt täckta. Det hjälper för all del med att bättra väglaget, men bilarna får ta smällen.

Det är inte ovanligt att bilentusiaster väljer att ställa av sina pärlor vintertid och skaffa en vinterpulka eller bruksbil medan de inväntar våren. Det kan vara gynnsamt både ekonomiskt och för att man slipper de otäcka stunder där favoritbilen får pisk av det nordiska klimatet. Vad som är gemensamt för både sommar- och vinterbilar är att de behöver tas hand om. 

Jag inser att många väljer att dra pulkan genom en maskintvätt med borstar som tar all smuts och sten och så härligt daskar dem inåt lacken. Vad jag starkt rekommenderar är en simpel lösning vilken inte behöver ta längre tid och som dessutom är billigare. Den går ut på att ha en flaska kallavfettning med sig i bilen vid alla tillfällen. Kombinera sedan den med en GDS (gör det själv)-hall varifrån du får en högtrycks-lans.

Du duschar helt enkelt på kallavfettningen (oftast icke-utspädd) på lacken ungefär upp till dörrhandtagen. Oftast bör man även vänta ett par minuter för bäst effekt. Därefter är det så enkelt som att spola av med högtryck. Anledningen varför detta är allt som behövs är att kallavfettningen löser upp majoriteten av de skadliga ämnen som bilen utsätts för under vintern. 

En flaska kallavfettning får du under hundringen och det räcker till flertalet tvättar. Jag och andra på redaktionen har använt Pure:est kallavfettning som du kan klicka hem här. En GDS-hall debiterar per tid och med tanke på att du inte är inne mer än 10 minuter blir summan inte enorm den heller.

Det är lätt att göra, det är billigt att göra och det är extremt effektivt. Oavsett om det handlar om en underhållstvätt eller om att helt enkelt tvätta så billigt som möjligt, är den här metoden din bästa polare. Jag uppmanar er att testa, bara en gång, och resultatet får tala för sig.

Nyaste tillskottet till redaktionen och även den yngsta. Anser att GT-bilar är överlägsna alla andra och rattar i nuläget en första generationens Audi TT till vardags.