På grund av bristande intresse på världens två viktigaste bilmarknader, Kina och USA, har Mercedes-Benz beslutat sig för att lägga ned sina kombimodeller. Medan Volvo häromdagen bekräftade att de jämte sina stadsjeepar kommer att fortsätta med lågbyggda familjefraktare, inte minst med luftmotståndet i åtanke, betraktar tyskarna alltså kombin som utkonkurrerad av olika slags SUV-modeller.

Mercedes första egenbyggda kombi kom 1978. Det var två år in på W123:s tioåriga liv. Planen är att den sista kombin ska vara såld 2030, alltså strax efter Merca-kombins 50-årsjubileum.

Den första modellen att läggas ned ska bli minstingen, CLA Shooting Brake. Den nyligen lanserade C-klass i kombiutförande ska vara den sista av sitt slag, men det betyder att den kommer att finnas i åtminstone ett halvt decennium till.

Sista E-klass-kombi blir av generationen som lanseras nästa år. Vårt senaste test av nuvarande E-klass-kombi finns att läsa här.

En av redaktionens italofiler, som anser att bilar som enbart är praktiska också är onödiga. Kör, eller rättare sagt har, en Lancia Flavia Berlina från 1963. Det är redaktionens äldsta bil.