Teknikmässan CES är nu bakom oss och är historiskt sett känd för uppvisningen av de hetaste datorkomponenterna eller mest banbrytande TV-skärmarna. På sistone har bilen börjat likna en dator på hjul allt mer och platsar därför in i konsument-teknikens sikte. Teknikjätten Sony har nämligen presenterat såväl TV-apparater som elbilar under CES 2022.

Under CES 2022 presenterade Sony det nya märket Sony Mobility Inc. tillsammans med koncept-syskonet Vision-S 02. Denna modell känns väl anpassad för dagens marknad då dimensionerna liknar de man finner på Tesla Model Y. Värt att notera är att båda syskonen var långt ifrån skal inrullade på möbelhundar. Båda modellerna ser ut att vara nära produktion och vid det här stadiet är det troligt att det kommer ske.

Vision-S påstås ha utvecklats på tre grundpelare: säkerhet, anpassningsförmåga och underhållning. Dessa tre är inte direkt de mest medryckande grundpelarna, men för ett teknikföretag med liten körvana är det ett tryggt val. Säkerheten grundas i de 40 sensorer som ska installeras både in- och utvändigt. Med det sagt kommer bilens hjärna sannolikt att känna av omgivningen bättre än föraren själv och båda bilarna är förberedda för självkörning med hjälp av ny mjukvara framöver.

Sony överför sin expertis från underhållningsbranschen till de nya modellerna. De har installerat högtalare i sätena för att skapa en ljudupplevelse som ska få passagerarna att “känna sig omgivna av en livekonsert där deras favoritartist uppträder”. Utöver ljudsystemet har ett näst intill panoramiskt infotainment-system installerats framtill tillsammans med skärmar för respektive baksäte som tillåter för videoströmning och Playstation-spel till samtliga rastlösa familjemedlemmar på längre roadtrips.

Prestandasiffror har skyggats undan ifrån och det enda vi vet är att Vision-S 02 är fyrhjulsdriven tack vare två motorer som levererar 268 elektriska hästar vardera och kan uppnå en topphastighet på över 180 km/h (112 mph). Räckvidd och batterikapacitet är ännu okända. Det aningen sportigare syskonet drivs av samma två motorer vilket enligt Sony resulterar i en 0-100-tid på 4,8 sekunder och en topphastighet på 240 blås (149mph).

Bilvärlden har vetat om Sony och dess konceptbil Vision-S 01 sedan ett par år tillbaka. Däremot har man inte fått veta mycket om Sony någonsin har planerat att producera modellen eller om den var ett medel för att visa upp deras färdigheter inom självkörning och underhållning.

Sony är dock långt ifrån det första teknikbolaget som har flörtat med elbilstillverkning. Det som gör Sony Mobility Inc. intressant är att de till synes inte bara är ett stoltserande teknikbolag som ger sig ut på djupt vatten. De visar upp näst intill produktionsfärdiga bilar som utnyttjar det Sony gör bäst. Om det nu stämmer att framtiden för bilar inte involverar oss människor bakom ratten, har Sony Mobility Inc. bland de bästa förutsättningar ett nytt märke kan ha och kan framöver komma att framträda med kraftslag inom bilbranschen.

Redaktionens naturvetare, musiker och gamer. Nyaste tillskottet till redaktionen och även den yngsta. Anser att GT-bilar är överlägsna alla andra och bränner i nuläget runt i en Audi TT från 2001.