Noble Automotive Ltd, eller Noble, är en sportbilstillverkare med huvudkontor i Leicester, England. Bilmärket grundades år 1999 och den senaste bilmodellen, M600, presenterades 2009.

Den hade en 4,4-liters V8 från Volvo under huven och saknade allt vad säkerhetssystem heter, även det mest basala som ABS och antisladdsystem. Det innebar att det var helt upp till föraren att själv hantera de 650 hästkrafterna och 819 newtonmeterna som skickades ner i backen via bakhjulen.

Nu, 13 år senare, presenterar märket ytterligare en modell som har fått namnet M500. Logiskt nog är den nysläppta modellen aningen mindre extrem än storebror M600. M500 förväntas bli ersättaren till M600 som märkets enda modell.

M500 är likt M600 en tvåsitsig superbil med mittmonterad motor. Motorn i M500 lånas från Ford och blir en 3,5-liters V6 med dubbelturbo. Motorn producerar strax över 500 hästkrafter men Noble förväntas släppa M500 med ungefär 550 hästkrafter. Märket meddelar att man ser Chevrolet Corvette C8 och Porsche 911 Turbo S som närmsta konkurrenter.

En förvånande detalj är att Noble väljer att sälja M500 utan ABS-bromsar och airbags. Med andra ord väntas en klart rå körupplevelse med en sexväxlad manuell växellåda som pricken över i:et.

Noble har ännu inte släppt några priser. M500 är trots allt fortfarande en prototypbil men som enligt företaget är ”nära produktionsfärdig”. Noble M500 förväntas börja levereras till köpare under detta år.

Redaktör, B-fotograf och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet. Stolt ägare av en Fiat 500 från 1974.