Trots ett pandemi-år slår den brittiska lyxbilstillverkaren alla tidigare försäljningsrekord. Det är sannerligen inte en tuff tid att vara superrik i. Centralbankerna världen över spottar ut sig pengar i en till synes aldrig sinande takt och räntorna pendlar kring historiskt låga nivåer. Det här är en penningpolitisk situation som lär spela den genomsnittliga Rolls-Royce-konsumenten väldigt väl i händerna. Dessutom har oljepriserna återhämtat sig till nivåer som lär ha gjort kunderna i arabländerna mer konsumtionsbenägna än på fler år. 

Resultatet av det här perfekt dukade bordet av förutsättningar har gjort att försäljningen förbättrats med remarkabla 49 procent jämfört med året innan, 2020. Uppgången är global och Rolls-Royce har slagit försäljningsrekord på i stort sett alla marknader. 

Enligt den tyske VD:n Torsten Müller-Ötvös är det framförallt den nylanserade modellen Ghost och SUV:en Cullinan som driver den höga efterfrågan och försäljningen. Produktionsplatserna är fullbokade fram till det tredje kvartalet 2022 och även skräddarsydda beställningar slår rekord. Framtiden ser med andra ord betydligt ljusare ut för den ikoniska biltillverkaren än när BMW Group köpte upp företaget 2003. 

Det rullade ut mer än 5500 bilar ur fabriksportarna i Goodwood under det gångna året. Men det är inte bara nybilsförsäljningen som slagit alla tidigare rekord. Programmet som benämns “Provenance”, som säljer begagnade exemplar, har även slagit tidigare försäljningsrekord. 

Resan mot framtidens Rolls-Royce har även inletts under 2021 i och med tillkännagivandet av att elbilen Spectre kommer att lanseras under det fjärde kvartalet 2023. Nu kommer de mest intensiva testerna som en Rolls-Royce någonsin utsatts för att inledas när över två miljoner kilometer ska avverkas i alla tänkbara klimat.

Det lär med andra ord inte vara helt osannolikt att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att se den nya elbilen uppe i norra Sverige. Testerna som den kommande elbilen utsätts för kommer att motsvara närmare 400 års normalt användande. 

Vi på Högsta Växeln kan inte annat än att gratulera Rolls-Royce till de imponerande försäljningsframgångarna. Med stor förväntan ser vi även fram emot att successivt få ta del av mer information kring Spectre och så småningom även en provkörning.  

Tekniker, hobbypolitiker och Saab-fantast samt ägare till en före detta pressbil, nämligen en Saab 9-5 Hirsch. Älskar bilar som inte är besudlade med onödig elektronik och längtar efter att få köpa en äldre Porsche. Är också Sveriges yngste motorjournalist.