Vad gör man om man inte kan bestämma sig för en svart, vit eller grå bil? Eller om man då och då vill ha en svartvit bil à la Kling och Klang? Man håller tummarna för att BMW:s “e-bläck” snart dyker upp på tillvalslistan.

Ja, under den pågående elektronikmässan i Las Vegas har BMW visat upp en variant av sin nya el-SUV som de kallar iX Flow. Bilen skiljer sig från mängden genom att den är täckt i detta e-bläck, vilket gör att den via ett knapptryck kan skifta färg mellan svart och vit.

Det låter ju som magi, men det är det inte. Teknologin råkar vara densamma som i såna där e-boksplattor, det vill säga att ytan är täckt med små kapslar som innehåller negativt laddat svart pigment och positivt laddat vitt pigment. Ytan innefattar även fälgarna.

Som sagt gör det alltså att man kan skifta färg på hela bilen när man vill. Det låter på rak arm ganska behändigt om man arbetar som flyktbilsförare eller bara behöver stilla en intensiv pryltörst.

Det finns likväl till vardags praktiska skäl till varför man skulle vilja ha den här funktionen på sin bil. På en solig dag behöver till exempel en vit bil inte ta lika mycket av batteriet i anspråk för att kyla interiören som en svart bil. Teknologin behöver nämligen bara energi när själva färgskiftet sker.

Vad mer då? Jo, man kan välja olika färg på olika paneler. Det vill säga, en BMW med e-bläck är en Bluesmobile on demand. Man kan till och med ställa in så att ena sidan av bilen skiftar färg fram och tillbaka när man använder blinkers. Skämt åsido, det är fortfarande en BMW.

Nästa pryl på min önskelista från BMW: teknologi som gör att man kan krympa grillen med ett knapptryck.

En av redaktionens italofiler, som anser att bilar som enbart är praktiska också är onödiga. Kör, eller rättare sagt har, en Lancia Flavia Berlina från 1963. Det är redaktionens äldsta bil.