Le Mans 24-timmars är en av världens mest legendariska biltävlingar, och platsen för några av motorsportens största triumfer och tragedier. Detta gäller särskllit Mercedes-stallet, som förvisso knep förstaplatsen 1989, men som också har tagit två långa uppehåll från tävlingen efter några uppmärksammade incidenter. Efter 1955 års upplaga tog man en 30-årig paus efter att en Mercedes tragiskt kraschade ut i publikhavet med 84 dödsfall som följd, och 1999 var det dags igen.

Mercedes hade stora förhoppningar inför 1999 års upplaga av Le Mans. Deras nya, extrema racingbil CLR var aerodynamiskt optimerad för att ha både hög toppfart och bra grepp i kurvorna, och man hade anställt några av världens mest meriterade förare att köra stallets tre bilar.

Men redan under ett av kval-heaten började problemen, då F1-föraren Mark Webber flög upp i luften på ett krön med ett besök in i en däckmur som följd. Även under uppvärmningen följande dag bjöds Webber på en flygtur – nu med ett antal volter och en betydligt hårdare landning – och några timmar in i själva racet flög Peter Dumbreck med dunder och brak ut i vegetationen vid sidan av banan. Den sista olyckan ser ni nedan.

Efter den tredje olyckan drog sig Mercedes ur racet med alla sina bilar, och har inte återvänt till Le Mans sedan den dagen. 

Med vad var det egentligen med designen av CLR som gjorde den så ovälkommet pigg på att göra volter i luften? Svaret ligger föga förvånande i den extrema aerodynamiken, och hur det hela hänger ihop kan ni lära er i videon nedan.

 

Redaktör. Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör bland annat en Saab V4 från 1974 och en Fiat 500 från 1971.