I samarbete med www.kreditkort.com

Rabatter, försäkringar och cashback är bara några av alla de förmåner och fördelar som bensinkort erbjuder. Använder du ditt bensinkort på rätt sätt finns det mycket pengar att spara. Nedan kan du läsa mer om fördelar med bensinkort samt hur du går tillväga för att hitta det rätta bensinkortet som passar dig.

6 fördelar med bensinkort

Drivmedelsrabatt

Den främsta fördelen med bensinkort är att du erbjuds rabatt på drivmedel. Bensinkort som ges ut i samband med bensinkedjor ger endast rabatt hos den tillhörande bensinkedjan.

Exempelvis ger Shell Mastercard endast rabatt på drivmedel hos Shell medan Preem Mastercard endast ger drivmedelsrabatt hos Preem. Bensinkort kan ge allt från 10 öre per liter i rabatt upp till 45 öre per liter i rabatt. Vissa bensinkort kan även ge en procentuell rabatt på drivmedel.

Andra rabatter och erbjudanden

Bensinkort kan även erbjuda rabatter och erbjudanden på andra köp som görs på bensinstationen. Detta inkluderar allt från rabatt på biltvätt och hyrbil till erbjudande på kaffe.

Cashback/Bonus

Det finns ett stort urval av bensinkort som erbjuder cashback och/eller bonus på köp som görs med kortet. Det innebär att du får bonuspoäng eller pengar tillbaka varje gång du använder ditt kort.

Exempelvis så erbjuder Shell Mastercard 0,5 % bonus på alla köp som görs med kortet. Cashbacken betalas ut till kortet 4 gånger per år. OKQ8 VISA erbjuder istället 2% cashback men endast på köp som genomförs hos OKQ8. Dessa köp inkluderar allt ifrån hyrbil till spolarvätska, kaffe och biltvätt.

Sparränta

Flera bensinkort erbjuder inlåningsränta på insatt belopp. Detta är ett grymt sätt att tjäna extra pengar på dina sparade pengar. Exempelvis så erbjuder Preem Mastercard 1,65% sparränta och OKQ8 Visa erbjuder 0,75% sparränta.

Försäkringar

Bensinkort kan vara utrustade med försäkringar som skyddar dig och ditt fordon. Exempelvis tanka-fel försäkring som täcker kostnader om du råkar tanka ditt fordon med fel drivmedel.

Betalar du drivmedlet med ditt bensinkort ingår försäkringen kostnadsfritt. Med tanka-fel försäkringen får du ersättning för allt från byte av bränslefilter till sanering av bränsletank och bränslesystem. Ytterligare kan bensinkort erbjuda ersättning då du har blivit av med fordonets nyckel, då du behöver vägassistans eller vid bilbärgning.

Många bensinkort erbjuder även reseförsäkring då en viss del av resan betalas med kortet. Reseförsäkrignen fungerar som ett bra komplement till din hemförsäkring och brukar bland annat inkludera avbeställningsskydd, självriskersättning samt ersättning vid förseningar.

Ingen årsavgift

Något som är mycket fördelaktigt med bensinkort är att korten är utan årsavgift, alltså helt gratis att äga. Det innebära att du kan ta del av alla de förmåner som kortet erbjuder utan att betala något extra. Nyttja rabatter, försäkringar, cashback och bonus helt kostnadsfritt. Ser du dessutom till att betala din kreditkortsfaktura inom den räntefria perioden tillkommer inga extra kostnader och kortet blir således både gratis att äga och använda.

Räntefria dagar

Om du betalar drivmedel med ett kreditkort och kan du även nyttja möjligheten att ta del av räntefria dagar. Antalet räntefria dagar ett kort ebjuder är antalet dagar du har på dig att betala för ditt köp innan ränta adderas på beloppet. Väljer du exempelvis Circle K Mastercard som erbjuder upp till 60 räntefria dagar har du närmare 2 månader på dig att betala för ditt drivmedel utan att det kostar dig något extra.

Så hittar du rätt kort

För att hitta det rätta bensinkortet för dig bör du först och främst utgå från vart du brukar tankar. Eftersom bensinkort vanligtvis endast ger rabatt på bensinkedjor dit kortet är kopplat bör du välja ett bensinkort som ger rabatt där du vill tanka. Vill du inte begränsas av att endast få rabatt hos en enda bensinkedja kan du exempelvis välja bensinkortet Ikano VIsa. Förutom olika branschrabatter så ger Ikano Visa 1% drivmedelsrabatt på alla bensinstationer och hos alla bensinkedjor i hela Sverige.

Ytterligare bör du se till kortets övriga förmåner och villkor. Se över vilka försäkringar som ingår och ifall dessa försäkringar passar dig. Ta hänsyn till villkoren för hur cashback eller bonus tjänas och fundera om det lämpar sig för dig och dina köpvanor. Genom att jämföra bensinkorts samtliga avgifter, villkor och förmåner mot varandra kan du hitta det bästa bensinkortet för dig och din bil.