Sedan årsskiftet kan en bil få användningsförbud på grund av obetalda parkeringsböter, en detalj som är högst beklämmande att missa vid begagnatköp. Nu kan man kolla upp det enkelt i Transportstyrelsens app.

Parkeringsböter kan nu leda till användningsförbud

Stora bilar man lätt felparkerar

Potentiellt förödande fallgrop

Mer specifikt inträder användningsförbud när skulderna överstiger 5 000 kronor, och minst sex månader har gått sedan räkningarna förföll. Förbudet kan också komma från obetald trängselskatt, infrastrukturavgift eller vägavgift enligt samma kriterier, och inträder omgående om man missar att betala fordonsskatten. Kör man en bil med användningsförbud riskerar man att polisen beslagtar registreringsskyltarna, vilka återlämnas först när skulden är löst.

Kruxet är att användningsförbudet precis som själva skulderna följer med fordonet vid eventuellt ägarbyte, och risken är således att man köper en bil som är olaglig att köra innan skulderna är betalda. Detta trots att man som köpare inte övertar betalningsskyldigheten.

Syns nu i Mina Fordon

Från och med oktober är dock ett eventuellt användningsförbud en av de första punkterna som kommer upp när man söker på en bil i Transportstyrelsens app Mina Fordon. Ursäkterna att råka trampa i detta ödesdigra klaver är således färre än någonsin.

Redaktör. Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör bland annat en Saab V4 från 1974 och en Fiat 500 från 1971.