I våras presenterade Mercedes-Benz nya EQS – en eldriven motsvarighet till den legendariska lyx-limon S-klass – och nu får den ett småsyskon i E-klass-storlek i form av nya EQE.

Designen bjuder på samma futuristiska, svepande former som hos EQS, och jämfört med en traditionell Merca är hjulbasen längre och överhängen kortare i syfte att ge mer plats för batterier och passagerare. Längdmässigt skiljer det runt en decimeter mellan de två modellerna.

Utöver designen ärver EQE även en hel del teknologi från EQS, bland annat den gigantiska Hyperscreen-skärmen, LED-framlyktorna och fyrhjulsstyrningen. Den sistnämnda är dock tillval.

Initialt kommer EQE 350, med en motor på 288 hästar placerad mellan bakhjulen, att vara det enda alternativet, men modeller med både mer pulver och fyrhjulsdrift är att vänta. Batteriet är på 90 kWh vilket sörjer för en räckvidd på 66 mil.

När leveranserna av nya Mercedes EQE väntas att dra igång är ännu ej känt. Samma gäller för vad den då kommer att kosta.

Redaktör. Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör bland annat en Saab V4 från 1974 och en Fiat 500 från 1971.