I marknaden för lyxiga halvkombis med runt 400 hästar har Mercedes-Benz A45S AMG regerat relativt ostört den senaste tiden. Nu blir det emellertid ändring på det, då Audi precis har lanserat den senaste generationen av sin RS3. 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under huven på nya RS3 hittar vi glädjande nog samma 2,5-liters turbofemma som i förra generationen, där effekten ligger kvar på 400 hk, medan vridet har ökats från 480 till 500 Nm. Kraften når alla fyra hjul genom en sjustegad dubbelkopplingslåda och en avancerad elektronisk diff på bakaxeln. Detta sörjer för en 0-100-tid på 3,8 sek och en toppfart på hela 290 km/h.

För att hålla ekipaget på vägen har man även filat på chassiet. Fjädringen är 10 mm lägre än en vanlig A3, och på äkta RS-manér har karossen breddats med 33 mm fram och 10 mm bak. Fälgarna är på 19-tum och bakom dessa gömmer sig en uppsättning fullkomligt gigantiska bromsar. Adaptiva stötdämpare och keramiska bromsar finns på tillvalslistan. 

Nya Audi RS3 kommer att erbjudas som både sedan och halvkombi, med ett utgångspris på 598 000 kr. Leveranserna väntas att komma igång i höst.

Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör för tillfället en Saab V4 från 1974 och en BMW 316i från 1994.