Vare sig den sitter på en äldre bil, en utombordsmotor eller en gräsklippare har de flesta av oss någon gång kommit i kontakt med en förgasare. Samtidigt är deras funktion ett totalt mysterium för de flesta.

Själv äger och meckar jag med ett antal förgasarbestyckade fordon, men måste erkänna jag inte heller riktigt fått kläm på vakum hit och venturieffekt dit – något som blev uppenbart när vi i förra veckan stod i norra Italien med en gammal Mini som gick något helt ofantligt dåligt. Mer om detta får ni se i en uppkommande video.

Klippet nedan gör med hjälp av en genomskinlig förgasare och en slow-motion-kamera det hela nästan löjligt enkelt, och kommer att hjälpa mig avsevärt under framtida problemsökning.

Sen kan man ju gå vidare och diskutera förgasarinställning, munstycken och accelerationspumpar med mera, men det är ett senare problem.

Redaktör. Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör bland annat en Saab V4 från 1974 och en Fiat 500 från 1971.