Det som började för mer än 40 år sedan när Golf GTI lanserades har nu lett fram till den senaste utgåvan av Golf R i kombiformat. Åtta månader efter att halvkombi utförandet av Golf R presenterades är det nu dags för kombimodellen. Utförandet är i mångt och mycket identiskt men de förbättrade praktiska egenskaperna gör säkert gott för många hugade spekulanter. 

Kikar man under motorhuven är det samma motor som driver flertalet av de lite vassare modellerna inom Volkswagenkoncernen. Det här innebär att det är den fyrcylindriga spisen med internkod EA888 som driver ekipaget framåt. Jämfört med den tidigare R-modellen har effekten skruvats upp med 20 hästkrafter. Kraften skickas till alla fyra hjulen via en sjustegad dubbelkopplingslåda som i kombination med den kraftfulla motorn slungar iväg bilen till 100 kilometer i timmen på under 5 sekunder. När det gäller toppfarten är den antagligen 250 kilometer i timmen eller 270 om ”R-Performance”-paketet köps till. Paketet inkluderar också en större takspoiler och ytterligare två körlägen som namngetts till Nürburgring och Drift. Det första körläget optimerar, precis som namnet antyder, bilen för snabba varvtider på den tyska racingbanan och det andra körläget optimerar drivlinan och diverse inställningar för att man lättare ska kunna sladda med bilen. 

Om man kikar på de mer praktiska specifikationerna för Golf R Sportscombi noteras det gigantiska bagageutrymmet som likt en blåval lär sluka allt i dess väg. Hela 611 liter ryms om sätena är i uppfällt läge men fälls de blir det gigantiska 1642 liter. Utrymmena är med andra ord föredömligt tilltagna om bilen ska användas som supersnabb familjetransport. Volkswagen kommer att öppna orderboken i mitten på augusti och priset lär landa strax norr om halvkombins 480 000 kr. 

Tekniker, hobbypolitiker och Saab-fantast samt ägare till en före detta pressbil, nämligen en Saab 9-5 Hirsch. Älskar bilar som inte är besudlade med onödig elektronik och längtar efter att få köpa en äldre Porsche. Är också Sveriges yngste motorjournalist.