Mellan-SUV:en Sportage är Kias mest framgångsrika modell. En SUV som inte är dråpligt stor men inte heller alltför klen och liten verkar gå hem bland vanliga bilköpare som julbord på julafton. Sportage har tillverkats i hela 28 år och de nyaste bilarna vi ser på vägarna hör till den fjärde generationen. Nu drar Kia av täcket till den femte generationen med en helt ny design, inspirerad av den kommande elbilen Kia EV6.

Bilderna vi ser är dock på en bil som är för den ”globala marknaden”. En version för enbart den europeiska marknaden kommer att visas upp i september senare i år. Huruvida designen kommer att skilja sig från den bil vi ser ovan är än så länge oklart. Den Sportage som Kia visar upp idag har en design som inspirerats av elbilen EV6, som vi under vår första titt på bilen, kunde konstatera ska prägla designspråket för Kias framtida modeller.

Även interiört har man sneglat på Kia EV6 som har dubbla, sammanhängande skärmar och en liknande layout för klimatanläggningens reglage samt växelväljarens utseende och position. Kias chef för design, Karim Habib, menar att nya Sportage ska tas till ”en annan nivå i SUV-klassen”. Exakt vad som menas med det framgår inte men gissningsvis handlar det om bättre materialval och en allmänt högre premiumkänsla.

Femte generationen Kia Sportage planeras att börja levereras i början av 2022. Som tidigare nämnt kommer den slutgiltiga designen för Europa att avtäckas i september och då släpps troligtvis även mer information om vilka motoralternativ som kommer att erbjudas och priser.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.