Polismyndighetens nya bilar kommer snart att börja levereras. Ni vet, de där som har radar och kameror åt alla håll, så att inte fartsyndarna ska få det alltför lätt. Än finns likväl inte mycket nytt att rapportera om bilarna, som vi inte redan vet, och därför är inte de nya polisbilarna vad den här artikeln ska handla om. I stället förlänger vi nationaldagsfirandet med en dag och kollar några otippade ställen i världen som har polisbilar från Volvo!

Island

isländska polisbilar i Reykjavik

Okej, Island tillhör ju Norden och det är väl knappast för mycket begärt att islänningarna ska stödja den nordiska fordonsindustrin? Därutöver kan man tänka sig att deras behov av markfrigång och prestanda i vinterväglag liknar den svenska polisens. Volvo V90 CC är alltså ett beprövat koncept och ett solklart val.

Storbritannien

brittisk polisbil under utryckning

Britterna har länge köpt Volvo-bilar för skurkbekämpning, och det finns goda skäl till det. Det säger sig ju självt att man, I ett land där alla kör på fel sida av vägen, vill ha krocksäkra polisbilar.

Ryssland

volvo s80 polisbil i moskva

Jag har sett tillräckligt många dashcam-videor för att veta att det brittiska argumentet för att köpa Volvo-polisbilar också håller i Ryssland. Volvo har, åtminstone historiskt sett, en lite speciell position i de gamla öststaterna. Märket kom ju från det västland som utgav sig för att vara lite socialistiskt och mycket neutralt i kampen mellan öst och väst. Bilden föreställer ju en gammal S80, så måhända är perspektivet av relevans just det historiska.

Australien

volvo s60 t6 polestar polisbil

I Australien kör de ju också på fel sida av vägen, men i det här fallet var det något annat än krocksäkerhet man ville åt. Med en Polestar-optimerad S60 T6 hoppades poliserna inte bara på att känna sig trygga på jobbet, utan också på att kunna jaga ifatt en och annan fartsyndare.

USA

amerikansk polisbil från Volvo

För att finna en ny S60 i poliskläder får man bege sig till Staterna, nämligen till South Carolina där modellen byggs sedan Volvo slog upp portarna till sin USA-fabrik år 2018. Åtminstone en handfull av de lokala poliserna i Berkeley County får patrullera med lite klass, sedan Volvo skänkte bort fyra exemplar av nya Volvo S60 till myndigheten. Bilarna är utrustade med T5-motorn, vilket betyder att de inte har fullt lika mycket pulver som sina australiensiska kollegor.

En av redaktionens fashionistas, som på sistone fattat tycke för V6-motorer. Den allra bästa designades av Giuseppe Busso, för oss som inte behöver en bil som startar varje dag.