Rolls-Royce är den biltillverkare man ska gå till om man vill bestämma helt själv över utförandet av ens bil. Lyxbilstillverkaren i Goodwood erbjuder allt mellan himmel och jord vad gäller färgkombinationer, mönster och material. Åtminstone nästan. Utrotningshotade djurarter är exempelvis undantagna. Det främsta skälet till detta får antas vara Washingtonkonventionen, en internationell överenskommelse vars syfte är att handel med utrotningshotade arter och därav bestående varor ska kontrolleras. För konventionens efterlevnad har italienska tullen nyligen beslagtagit en Rolls-Royce Phantom.

Det rör sig inte om den nuvarande Phantom, som kom för ett par år sedan, utan om föregående modell. Anledningen till att bilen togs i beslag är att dess interiör till viss del består av krokodilskinn. Det är naturligtvis inget den hade från fabrik, utan något den begåvats med före sin flytt till Italien. Från Ryssland.

I Ryssland anses det ballt att låta någon lokal talang massakrera originalinredningen på ens lyxbil, för att ersätta den med skinn från exotiska djur. Därför kan man lätt ta bilderna för att föreställa en typisk pimpmobile. Det är mot bakgrund av detta man får förstå varför lettiska Dartz tidigare erbjöd sina fordon med interiörmaterialet valförhud. Det handlar föga om elegans.

Krokodil-Rollsen kan tydligen släppas mot 20 tusen euro i böter, men då utan sin bitska sätesklädsel. Om det är Washingtonkonventionen eller Italiens estetiska själ som avgjort frågan låter man bäst fantasin avgöra. Personligen har jag inte mycket till övers för krokodiler – just den här var ju dessutom redan död. I mina ögon har italienska tullen främst räddat en Phantom från ett smaklöshetens öde, och till det säger jag forza!

Redaktionens hobbymeck med en förkärlek till bilar av det äldre och lite underligare slaget. Utöver bilar är det stora intresset segling. Kör för tillfället en Saab V4 från 1974 och en BMW 316i från 1994.