Antalet startups som ska kapitalisera på den rådande omställningen i fordonsindustrin har ökat explosionsartat och numera ploppar det upp bolag var och varannan dag. Nyligen meddelade det brittiskbaserade företaget Viritech att man håller på att utveckla en hyperbil som kommer att drivas på vätgas. Målet är att modellen Apricale kommer att finnas tillgänglig för leverans 2023 men företagets mål och visioner stannar inte där utan förhoppningen är att man ska bli världsledande när det gäller vätgasdrivlinor för såväl rymdfarkoster som marina applikationer. 

Viritech hävdar att en hyperbil är ett idealiskt sätt att demonstrera de enorma fördelarna (enligt Viritech) som vätgasbaserade lösningar har jämfört med batteribaserade och affärsidén är istället att man ska sälja teknologin till giganterna inom fordonsindustrin så den kan komma till nytta i massproducerade fordon. Därför kommer enbart 25 exemplar att tillverkas med en produktionstakt på åtta till tolv bilar per år. 

Utvecklingen av bilen är förlagd till MIRA Technology Park som är ett av Europas största kluster för fordonsutveckling. I dagsläget är mycket av den tekniska datan okänd men det vi vet är att vätgasdrivlinan kommer att leverera omkring 1000 hästkrafter och prislappen lär krypa norr om en miljon pund. 

Om vi ska få möjlighet att provköra en Viritech Apricale år 2023 gäller det att de ligger i eftersom det inte enbart är en hyperbil som ska användas för att demonstrera vätgasteknologin. Utöver Apricale håller Viritech även på att utveckla den vätgasdrivna trucken Jovian. Hur Viritechs storslagna planer kommer att sluta kan bara tiden utvisa men onekligen låter det väldigt spännande men också något överoptimistiskt.  

Tekniker, hobbypolitiker och Saab-fantast samt ägare till en före detta pressbil, nämligen en Saab 9-5 Hirsch. Älskar bilar som inte är besudlade med onödig elektronik och längtar efter att få köpa en äldre Porsche. Är också Sveriges yngste motorjournalist.