Samäg en bil du också!

Nu när snö täcker vårt avlånga land från topp till tå är det ett perfekt tillfälle att skaffa en vinterbil. Nej, inte någon fyrhjulsdriven SUV som tar sig fram oavsett underlag utan något bakhjulsdrivet som man kan sladda med. Någon gammal BMW eller Volvo gör oftast susen. Eftersom vi på Högsta Växeln är unga (men inte dumma) tänkte jag att det hade varit perfekt att införskaffa något bakhjulsdrivet att kunna leka i snön med.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vilken tur då att min kära kollega Andreas redan har en BMW 523i av generation E39 med manuell låda, bakhjulsdrift och en rak sexa på 170 hästkrafter! Jag frågade om jag skulle kunna få köpa in mig på hans BMW till en rimlig peng för att kunna åka överallt på bredställ. Till min förvåning sa han ja.

Men då till det bökiga med att samäga en bil – hur fördelas kostnaderna? Vad händer om man sladdar in i ett träd? För att reda ut allt det ”formella” med ett bilköp vände vi oss till CoOwnt, en app som erbjuder ett juridiskt vattentätt sätt att samäga på genom ett samäganderättsavtal. 

Jag valde att köpa in mig på halva bilen vilket är ett av tre sätt att gå till väga genom CoOwnt-appen. Appen förenklar processen rejält. Det är bara att fylla i sina uppgifter och premisserna för samägandet och vips så har man ett avtal som utvecklats av faktiska jurister. Det är enkelt att hålla koll på sina utgifter i appen och även fördela bilen på ett rättvist sätt.

Nu kanske ni tänker att ingå avtal med en kompis man ska samäga en bil med är som gjort för bråk. Tvärtom tänker vi, särskilt eftersom CoOwnt gör det så förbaskat enkelt. När sladdsäsongen lider mot sitt slut och det blir dags att sälja vår E39 523i kan vi gå vidare till nästa äventyr med vetskapen att det är rättvist – rätt ska vara rätt och så vidare.

I samarbete med CoOwnt.

Chefredaktör och medgrundare. Har kört snabbast av alla på redaktionen (344 km/h). Känner till varenda bil som någonsin tillverkats.