Nedan följer ett axplock av de mest framträdande bilnyheterna från den gångna veckan. Klicka dig gärna vidare via länkarna för att göra en djupdykning i de olika artiklarna.

Singer All-Terrain Competition Study 

På förfrågan av en långvarig kund har Porsche-förädlaren Singer, tillsammans med branschkollegan Richard Tuthill, tagit fram en safarifierad 911 av generation 964. Resultatet är en fullfjädrad rallybil med 450 hästkrafter och tillräcklig prestanda för att med bravur ge sig an Dakar-rallyt. Faktum är att bilen inte ens är gatlaglig.

Singer ACS omslagsbild

Test: Mini John Cooper Works GP 

Nya Mini JWC GP är märkets snabbaste bil någonsin, något som Högsta Växeln-redaktionen onekligen fått erfara: ”när de 306 numera tyska fullbloden får ner sina galopperande hovar i backen är resultatet nästintill våldsamt”. Så lyder chefredaktör Marcus utlåtande efter en svängom i ”hundkojan”. Huruvida det faktiskt är den bästa Minin någonsin är vi däremot inte lika säkra på. 

FCA och PSA slås samman under namnet Stellantis 

Slutligen står det klart att ihopslagningen av de två koncernerna har blivit godkänd av dess aktieägare. Med 14 bilmärken under ett och samma tak utgör Stellantis en global superkraft inom bilvärlden. Affären förväntas formellt sett gå i lås 16:e januari. 

 

Hyundai ryktas samarbeta med Apple 

Tech-giganten, Apple, har länge uttryckt en önskan om att någon gång i framtiden serieproducera en egen elbil. Rykten gör nu gällande att jänkarna planerar ett outsourcing-samarbete med koreanska Hyundai, där den sistnämnda parten kommer att bistå med bilens hårdvara och tillverkningsresurser för att sätta planen i verk.

Volvo planerar att avtäcka en ny elbil i mars 

Märkets andra renodlade elbilsmodell bygger på samma plattform som XC40 Recharge EV, och kommer att produceras i belgiska Gent-fabriken. Detaljer kring bilen är ännu få till antalet, men det mesta tyder på att det rör sig om en coupé-crossover.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.