Volvo är som bekant närmast outtröttliga i sin strävan att tillverka så säkra bilar som möjligt. De har därför länge ägnat sig åt krocktester som är bra mycket mer omfattande än konkurrenternas, och man har nu gått så långt att man till och med har börjat släppa helt nya bilar från 30 meter höga kranar. Hur detta går till kan ni se i klippet nedan.

Syftet är att bättre simulera olyckor som händer ute i verkligheten, där bilar till skillnad från i ett labb kan komma farande mot en kollision från ett oändligt antal olika vinklar. Man hoppas därmed att upptäcka svagheter i bilarnas skyddsburar som man inte annars hade hittat.

Testbilarna ger också brandkåren ett gyllene tillfälle att öva på att få ut människor ur krockade bilar, då de normalt gör detta på 20 år gamla bilar med betydligt sämre strukturell integritet.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.