BMW har knappt börjat rulla ut deras första helelektriska SUV, iX3, innan nästa gigantiska stadsjeep avtäcks. Den nya skapelsen heter kort och gott BMW iX och den ska bli märkets elektriska flaggskepp.

Det är konceptbilen Vision iNEXT som har blivit produktionsfärdig modell och fått ett nytt namn. Den nya modellen ska visa vägen för vad som komma skall och BMW menar att framtiden innebär elektrisk mobilitet, autonom körning och uppkoppling. Det senare ska möjliggöras med hjälp av 5G för att självkörningen ska bli så intelligent som möjligt.

BMW menar att iX är en SAV eller en Sports Activity Vehicle och att de yttre måtten är jämförbara med X5. Nya BMW iX får två elmotorer som producerar över 500 hästkrafter och som fördelas på alla fyra hjul. Det är nog för att skicka ekipaget till 100 kilometer i timmen på under fem sekunder. Räckvidden förväntas bli över 60 mil.

Den minst sagt polariserande designen, som påminner om alla möjliga olika bilar, har en viss funktion och det är att få innerutrymmena att bli lika generösa som i en kyrka. Utsidan är även besmyckad med en mängd kameror och sensorer. Märket nämner även att batterierna är framtagna på ett så hållbart och miljövänligt sätt som möjligt och att många interiöra och exteriöra materialval är återvunna naturmaterial.

Den som är intresserad kommer dock att få vänta till andra halvan av 2021 då iX släpps på marknaden. Några priser är ännu inte tillgängliga.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.