Cupra är inte längre prestandamodeller från Seat, utan ett helt eget bilmärke. Vi tog relativt nyligen farväl av Seat Leon Cupra R som sista modell med Seat i modellnamnet. Bilarna som byggs kommer dock fortfarande att låna delar och plattformar från Volkswagen-koncernen. Nu har Cupra börjat tillverka en helt ny modell, märkets första bil, som avtäcktes redan i februari. Den har fått namnet Formentor och det är inspirerat av Mallorcas nordligaste plats, udden Cap de Formentor.

Formentor (bilen alltså, inte udden) får en hel drös motoralternativ, totalt sju stycken. Första versionen som släpps får en tvåliters, fyrcylindrig bensinmotor med 310 hästkrafter och 400 newtonmeter. Kraften skickas till alla fyra hjul genom en sjustegad dubbelkopplingslåda. Det är nog för att skjutsa iväg bilen till 100 kilometer i timmen på 4,9 sekunder. Under början av nästa år kommer Formentor även att lanseras som laddhybrid med 245 hästkrafter. Drivlinan lånas då från Volkswagen Golf GTE.

Cupra hoppas på att den nya crossovern ska sälja som öl på musikfestivaler och förväntas fördubbla märkets försäljning i Europa. Den sportiga designen, med aggressiva Cupra-märken och bronsdetaljer, ska tilltala yngre köpare som fokuserar mer på prestanda och design. Vilka de återstående fem motoralternativen är återstår att se.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.