Under natten till idag hölls evenemanget ”Battery Day” där Tesla berättade om framtida planer för att sänka kostnaderna för batteritillverkning och på så sätt leverera billigare elbilar. Det var dock inte helhjärtat fokus på batterier, Elon Musk hann nämligen med att under eventet presentera den snabbaste Model S:en hittills.

Den kvicka elbilsklumpen får namnet Model S Plaid som har hämtat inspiration från Star Wars-parodin ”SpaceBalls”. Plaid får tre motorer som tillsammans producerar 1100 hästkrafter. Enligt märket är det nog för att skicka den till 60 miles per hour på mindre än två sekunder. På den svenska hemsidan skriver man att tiden till 100 kilometer i timmen landar på under 2,1 sekunder. Det är enligt Tesla den snabbaste accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen någonsin för en serieproducerad bil. Märket skryter också med en ”quarter mile”-tid (0–402 meter) på under nio sekunder och en toppfart på 320 kilometer i timmen.

Förutom nackbrytande acceleration får nya Plaid en förlängd räckvidd. Den ska klara över 84 mil på en laddning. Hur långt den faktiskt kommer i nordiskt, nollgradigt snöslask återstår att se.

Model S Plaid beräknas börja levereras i slutet av 2021 men kan redan nu byggas på hemsidan. Prislappen landar på från 1 499 000 kronor.

Redaktör, B-fotograf och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet. Stolt ägare av en Fiat 500 från 1974.