Att gasa iväg i en lyxbil från Bugatti är en dröm för många och nu kan detta bli möjligt för en långt bredare målgrupp. Det blir dock inte i de format som vi föreställt oss utan i form av en leksaksbil. Bugatti Baby II är en elbil för drygt 300 000 kr och beskrivs som en leksaksbil för vuxna barn. 

I Genève 2019 visade Bugatti upp en liten elbil, Bugatti Baby II, för att fira att märket fyllt 110 år. Fenomenet med en liten Bugatti är dock inget nytt utan den första miniversionen presenterades redan 1926. Nu meddelar Bugatti att Baby II ska sättas i produktion och att 500 exemplar ska byggas, de var dock redan slutsålda tre veckor efter Genève-salongen.

Den första Baby som byggdes år 1926 var en nedskalad version av Type 35 och det var då en present till Roland Bugatti, Ettore Bugattis son som vid denna tid var fyra år gammal. Intresset för den lilla bilen blev dock stort och mellan de åren modellen producerades såldes exakt 500 exemplar, samma antal som Baby II ska produceras i.

Formatet är starkt påminnande om mopedbilar men huruvida Bugattis minibil är väglaglig eller inte får framtiden avgöra. Någon information om detta går inte att finna i dagsläget. I konstruktionsarbetet av den lilla lyxiga elbilen hjälpte The Little Car Company till eftersom de sedan tidigare besitter god expertis kring hur man producerar miniversioner av bilar. Den tidigare modellen från förra seklet var byggd i ett något för litet format vilket gjorde att barn hade svårt att få plats i den, men nu, i den nya Baby II ska barn från 14 år och uppåt få plats då storleken har ökat en aning.

Basmodellen av Baby II erbjuder ett batteripaket på 1,4 kWh men det kommer också att byggas en sportmodell med kolfiberkaross och ett batteri på 2,8 kWh. Namnsättningen av sportmodellen följer samma tradition som de större modellerna och får tilläggsbeteckningen Vitesse. Gemensamt för alla Baby II är olika körlägen, hydrauliska bromsar och differential. Basmodellen har två lägen där toppfarten varierar från 20 km/tim till 45 km/h. Vitesse har ett speciellt prestandaläge som kan låsas upp med en speed key vilket gör att alla 13,4 hästkrafter levereras till den lilla bilen. Detta gör att denna version kommer att bli avsevärt mycket snabbare men också betydligt dyrare. 

Tekniker, hobbypolitiker och Saab-fantast samt ägare till en före detta pressbil, nämligen en Saab 9-5 Hirsch. Älskar bilar som inte är besudlade med onödig elektronik och längtar efter att få köpa en äldre Porsche. Är också Sveriges yngste motorjournalist.