Arteon är Volkswagens bidrag i bilvärldens skönhetstävling. Den har en coupé-formad kaross och aggressiv design. Nu är det dags för en uppdatering av modellen. En facelift brukar vanligtvis innebära nya lampor fram och bak och i bästa fall några nya fälgar, men denna uppfräschning är dock annorlunda. Volkswagen släpper nämligen både en kombi- och en prestandavariant av Arteon.

Den största nyheten är versionen som heter Shooting Brake. Precis som Mercedes CLA och Kia ProCeed ska det vara en biltyp som kan lasta som en kombi men fortfarande vara behaglig att vila ögonen på. Den är en bil med fem sittplatser och större bagageutrymme men en design som fortfarande är lika aggressiv som Lilla My.

För att matcha den tuffa designen släpper Volkswagen även nya motorer som producerar hela 320 hästkrafter och 420 newtonmeter. Kraften skickas via en sjustegad dubbelkopplingslåda till alla fyra hjul. Den modellen har fått namnet Arteon R och är det snabbaste alternativet av de alla. Den som vill åka lite miljövänligare kan nu även välja en laddhybrid. Drivlinan känns igen från resten av Volkswagens modellprogram och den får en systemeffekt på 218 hästkrafter och framhjulsdrift.

R-Line blir standard i Sverige till alla motorer och såväl vanliga Arteon som Shooting Brake. Priserna blir officiella när bilen börjar säljas i augusti i år.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.