Porsche 911:or – varför har de fortfarande motorn där bak? Vi vet ju sedan gammalt att en sportbil ska ha en så jämn viktfördelning mellan fram- och bakaxel som möjligt, och att en motor hängande över bakaxeln kan ge upphov till rent livsfarliga köregenskaper. Borde inte ingenjörerna i Stuttgart skaka sig ur sin nostalgitripp och stoppa sina motorer i mitten av bilen som alla andra?

Ovanstående resonemang har förts av Porsche-kritiker sedan Dackefejden, men faktum är det finns ett antal fördelar med att placera motorn längst bak i bussen. Ett baktungt ekipage kanske inte är att föredra under kurvtagning, men det gör däremot gott för både acceleration och inbromsning. Jämfört med en bil med motorn fram blir drivlineförlusterna dessutom mindre, då kraften inte behöver färdas den långa vägen till bakhjulen via en tung kardanaxel. I videon nedan förklarar Jason Fenske från YouTube-kanalen Engineering Explained hur det hela fungerar.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.